Persoanele care sufera de diabet este important sa stea departe de vremea prea calda, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, deoarece aceasta caldura intensa le poate agrava starea de sanatate.
Potrivit cercetarilor realizate de Dr. Sydney Westphal de la Clinica Mayo, diabeticii au un risc crescut de afectiuni ale inimii atunci cand se expun temperaturilor foarte inalte, astfel ca trebuie sa ia masuri de precautie in timpul verii, cand caldura este naucitoare.
Concluzia doctorului Westphal a fost confirmata de un alt studiu realizat in aul 2008 la Universitatea Loma Linda, in care s-a constatat ca temperaturile inalte provoaca o subtiere a pielii si, probabil, o reducere a capilarelor in stratul dermal al diabeticilor. Acesti factori contribuie la reducerea fluxului sanguin ca raspuns la caldura. Mai mult, medicii au observat ca persoanele cu diabet zaharat au o piele mai subtire decat o au persoanele obisnuite, astfel ca devin mai susceptibile sa sufere de arsuri solare.
Problema pentru milioane de oameni din intreaga lume care traiesc cu diabet zaharat este ca temperaturile inalte si nivelurile ridicate de expunere la soare pot prezenta riscuri deosebit de periculoase pentru sanatate. Dr. Deneen Vojta, vicepresedinte si director clinic al UnitedHealth Group’s Diabetes Prevention and Control Alliance din Statele Unite ale Americii, spune ca „diabetul afecteaza de fapt capacitatea unei persoane de a transpira, ceea ce inseamna ca vremea fierbinte si umeda poate reduce intr-un mod periculos reglarea nivelului de zahar din sange”.
Daca si tu ai diabet si vrei sa-ti mentii organismul departe de pericole atunci cand este foarte cald, tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Verifica-ti cat mai des nivelul de zahar din zange atunci cand vremea se incalzeste. Modificarile nivelului de activitate si de caldura pot afecta necesarul de insulina al organismului.
- Foloseste crema cu protectie solara. Acesta este un sfat bun pentru toata lumea, dar pentru diabetici este extrem de important de luat in seama, deoarece arsurile solare pot declansa cresterea nivelului de glucoza in sange.
- Stai cat mai aproape de locurile racoroase. Daca trebuie sa te afli in aer liber, la caldura, incearca sa faci cat mai multe pauze, retragandu-te in locuri cu aer conditionat, daca este posibil. Iar daca exercitiile fizice fac parte din rutina ta, fie rareste-le, fie amana-le pana cand vremea se raceste si asigura-te ca faci sport intr-o zona cu aer conditionat.
- Daca porti medicamente pentru diabet sau truse de testare la tine, asigura-te ca le tii departe de lumina directa a soarelui. Temperaturile extreme si lumina solara pot avea un efect daunator asupra medicamentelor pentru diabet zaharat, cum ar fi insulina, cauzand diminuarea eficacitatii medicamentului.
- Hidrateaza-te! Da, cu totii trebuie sa ne hidratam. Dar pentru diabetici, deshidratarea streseaza organismul si afecteaza nivelurile de glucoza chiar mai mult decat la persoanele obisnuite.