Psoriazisul este o boala autoimuna care determina celulele pielii sanatoase sa creasca cu o rata anormal de rapida, ceea ce duce la o acumulare a lor, infundand astfel stratul exterior al pielii. Aspectul psoriazisului este similar cu cel al eruptiilor cutanate sau al leziunilor de piele si poate aparea pe aproape orice parte a corpului.

Cel mai intalnit tip de psoriazis este cel in placi, dar exista si alte cateva care cauzeaza leziuni diferite de cele care sunt cele mai cunoscute. Din pacate, aceasta tulburare autoimuna nu se poate vindeca in totalitate, desi simptomele ei se pot tine sub control. Cu un istoric medical si un examen fizic corespunzator, psoriazisul este diagnosticat usor.

Tipurile de psoriazis:

Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, cel mai des intalnit tip de psoriazis este psoriazisul in placi, dar exista si alte cateva. Desi niciunul dintre acestea nu poate fi vindecat, toate tipurile de psoriazis pot fi tinute sub control prin auto-ingrijire, medicamente si / sau fototerapie.

Atopicann
  • Psoriazisul in placi. Se caracterizeaza prin aparitia periodica a unor pete rosii bine definite pe piele, acoperite de placi argintii, albicioase sau rosiatice care par ca niste solzi. Se pot dezvolta in aproape orice zona corporala, insa de cele mai multe ori apar pe coate, genunchi, scalp si in zona lombara. Statisticile spun ca 8 din 10 persoane care sufera de psoriazis il au pe cel in placi.
  • Psoriazisul unghiilor. Este un tip de psoriazis in placi care afecteaza unghiile de la maini sau de la picioare. Aproximativ 80% dintre persoanele care sufera de psoriazis in placi au o implicare a unghiilor, unde simptomele sunt urmatoarele: decolorarea sau alterarea patului unghiei, corodarea unghiilor (aparitia unor santuri pe unghii) si modificari in forma si grosimea unghiilor.
  • Psoriazisul inversat (intertriginos). Apare in zonele in care pielea formeaza pliuri, cum ar fi axilele, sub sani si intre fese. In acest caz, leziunile sunt rosii si netede, nu uscate si solzoase.
  • Psoriazisul gutat. Este declansat, de obicei, de o infectie virala sau bacteriana, cum ar fi streptococul. Se caracterizeaza prin umflaturi roz, cu aspect de scoarta, in zona picioarelor si este mai frecvent la copii si la persoanele sub 30 de ani.
  • Psoriazisul eritrodermic. Apare atunci cand intregul corp sau cea mai mare parte a corpului are pielea rosie, inflamata, febrila, tumefiata si dureroasa. Este una dintre cele mai grave forme de psoriazis, iar daca este lasata netratata, poate pune in pericol viata bolnavului.
  • Psoriazisul pustulos. Produce leziuni umplute cu un lichid non-contagios alcatuit din lichid limfatic si celule albe din sange. Adesea, se limiteaza la zone mici ale corpului, dar exista si o forma rara si foarte grava a afectiunii numita psoriazis von Zumbusch, care afecteaza zone mai mari ale corpului si se caracterizeaza prin blistere pline de puroi si piele rosie. Alte simptome includ: febra, frisoane, deshidratare si ritm cardiac crescut. Persoanele cu psoriazis von Zumbusch trebuie adesea spitalizate, deoarece aceasta afectiune poate fi fatala daca nu este tratata corespunzator.
Spread the love

Tags