Fiziopatologia este un cuvant pe care il folosim pentru a descrie modul in care o boala altereaza functia normala a organismului. Este derivat din prefixul grecesc „pathos”, care inseamna „suferinta” si din radacina „phusiologia”, insemnand „filozofia naturala”.
In legatura cu o afectiune precum astmul, acest termen ar descrie modalitatile prin care boala afecteaza functia normala a plamanilor, cum ar fi:
- modul in care boala provoaca afectiuni cronice ale cailor respiratorii;
- modul in care boala provoaca bronhoconstrictie, inasprirea muschilor din jurul cailor aeriene.
In schimb, patogeneza (geneza inseamna „originea”) descrie locul din care incepe boala si lantul de evenimente care au loc in cursul bolii.
In contextul astmului, patogeneza descrie modul prin care sistemul imunitar raspunde anormal la stimulii ce provoaca inflamatii cronice si bronhoconstrictia care provoaca intarirea si ingrosarea cailor respiratorii, ducand la ingreunarea procesului de respiratie si, totodata, la deteriorarea progresiva a altor parti ale organismului, cum ar fi sistemul cardiovascular.
Intelegerea inflamatiei cronice a cailor aeriene:
Persoanele cu astm sunt hipersensibile la asa-numitii declansatori. Adica, anumiti stimuli, cum ar fi praful sau polenul, sunt perceputi incorect de catre sistemul imunitar ca fiind daunatori.
In declansarea unui raspuns, organismul va elibera substante chimice inflamatorii ca parte a procesului imun normal. Aceste substante chimice vor face, printre altele, ca vasele de sange sa se extinda, astfel incat celulele imune defensive sa poata inunda zona infectiei percepute. Cand se intampla acest lucru in plamani, tesutul pulmonar va incepe sa se umfle si sa se inflameze.
In acelasi timp, corpul va produce mucus excesiv ca bariera de protectie impotriva amenintarii inexistente, infundand caile respiratorii si obstructionand respiratia.
Aceasta inflamatie cronica a cailor respiratorii poate duce la un proces numit remodelarea cailor aeriene, unde peretii pasajelor respiratorii incep sa se ingroase si sa se intareasca, glandele incep sa se mareasca, iar reteaua vaselor de sange se dezvolta anormal. Aceste modificari ale plamanilor sunt considerate ireversibile si sunt asociate cu o agravare a simptomelor.
Bronhoconstrictia
In timpul unui atac de astm, sistemul imunitar al organismului reactioneaza anormal la stimuli. Acest lucru declanseaza eliberarea de histamine si de alte substante care, din greseala, determina caile aeriene sa se contracte, restrictionand aportul de oxigen. Acest proces, numit bronhospasm, este mai departe complicat de obstructia cailor aeriene prin acumularea de mucus, provocand astfel mari dificultati de respiratie si tuse cronica (pentru a elibera mucusul).
Bronhospasmul dureaza de obicei una sau doua ore. Exista insa unele cazuri in care acest eveniment poate fi precedat de altele in urmatoarele 3-12 ore.