Scleroza multipla este o boala care se manifesta in diferite moduri, neexistand doi pacienti cu exact acelasi set de simptome. Unii oameni pot avea doar un singur simptom care dispare ulterior pentru luni sau chiar ani. Altii pot suferi de o multime de simptome care se pot inrautati chiar si in doar cateva saptamani sau luni. Semnele pot creste constant in timp pentru unii pacienti, in timp ce pentru altii pot aparea recaderi si remisii periodice.
De ce simptomele variaza de la persoana la persoana?
Scleroza multipla (SM) este o tulburare neurologica ce afecteaza diferite zone ale creierului si maduvei spinarii. Simptomele variaza in functie de nervii afectati. SM este, de fapt, o boala autoimuna ce cauzeaza deteriorarea tecii de protectie a mielinei care acopera nervii creierului si maduvei spinarii. In regiunea afectata, teaca de mielina este inlocuita de un tesut cicatricial, aceasta deteriorare implicand diferite zone in diferite momente odata cu trecerea timpului. Frecventa si severitatea simptomelor depind de cat de adanci si extreme sunt daunele.
Care sunt simptomele posibile ale sclerozei multiple?
In randul pacientilor cu scleroza multipla s-au constatat cateva simptome comune, cum ar fi:
Modificari ale vederii. In multe cazuri, problemele de vaz sunt primele simptome care trebuie observate. Acest lucru se datoreaza implicarii nervului optic. Acest nerv se intinde de la globul ocular pana la creier. Cand nervul devine inflamat, se ajunge la o stare numita nevrita optica. Aceasta se manifesta prin pierdere partiala sau totala a vederii a ochiului afectat si durere pronuntata in timpul miscarilor globului ocular. De asemenea, pot aparea dificultati in distingere a culorilor. Un alt simptom comun este vederea dubla. Acest lucru este cauzat de o stare numita nistagmus, ceea ce inseamna miscari involuntare ale ochilor.
Parestezii sau senzatii anormale. Acestea sunt alte simptome precoce ale sclerozei multiple. Amorteala si senzatiile de furnicaturi, arsuri si mancarimi sunt frecvent raportate de pacientii cu SM. Aceste senzatii anormale pot aparea oriunde in organism, in functie de nervul implicat. Unele locuri comune sunt fata, bratele, degetele si picioarele.
Spasme si crampe musculare. Stimularea involuntara a muschilor (spasmele) sunt simptome des intalnite la persoanele cu scleroza multipla. Crampele (durerea) apar din cauza spasmului muscular si sunt de obicei simtite la nivelul picioarelor. In plus, spasticitatea afecteaza miscarile musculare. Prin urmare, pacientii cu SM au nevoie de mai multa energie pentru a-si desfasura activitatea zilnica. Acest lucru duce in cele din urma la slabiciunea musculara severa si oboseala excesiva.
Pierderea echilibrului si dificultati de coordonare. Cerebelul creierului ajuta la mentinerea echilibrului si coordonarii. Daca acesta este afectat de scleroza multipla, vor aparea dificultati in mentinerea echilibrului in timpul mersului si de coordonare a mainilor. In plus, oboseala si amortelile fac ca mersul pe jos sa devina si mai dificil. Tremorul, ametelile, vertijul si problemele de comunicare sunt alte manifestari ale sclerozei multiple atunci cand este afectat cerebelul.