Coloana vertebrală este o parte esențială a corpului uman, care susține capul, umerii și partea superioară a corpului. Un alt rol important al coloanei vertebrale este de a găzdui nervii care leagă creierul de restul corpului, asigurându-i buna funcționare. Din păcate, coloana vertebrală este supusă unei presiuni constante din cauza mai multor factori, postura slabă fiind unul dintre principalele motive.

Aflați mai jos care sunt principalele boli ale coloanei vertebrale.

1. Discul herniat

Discurile sunt situate între fiecare vertebră, evitând astfel fricțiunile între ele. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceste discuri se uzează și se deteriorează. Dacă se pune prea mult stres pe spate, discurile se pot deforma, ceea ce poate duce la o hernie de disc. În unele cazuri, fizioterapia și tratamentul medicamentos pot fi utile, dar în cazuri mai severe poate fi necesară intervenția chirurgicală.

2. Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este rezultatul deteriorării oaselor din gât pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, există și alte cauze, cum ar fi atunci când un disc este compactat în acea parte a coloanei vertebrale sau se formează pinteni, formațiuni osoase anormale care par să stabilizeze zona afectată. Ligamentele care leagă vertebrele devin rigide, ceea ce poate provoca durere.

3. Osteoartrita

Vertebrele sunt acoperite cu țesut cartilagin care permite îndoirea spatelui fără frecare. Dacă acest cartilaj se uzează sau se micșorează, vertebrele încep să se comprime, ceea ce poate duce la rigiditate a spatelui și durere locală. Femeile sunt mai predispuse la artroză decât bărbații, dar din fericire există multe soluții medicale disponibile astăzi pentru gestionarea bolii.

4. Stenoza coloanei vertebrale

Coloana vertebrală are spații pentru adăpostirea lichidului cefalorahidian și a nervilor care curg din ea. Pe măsură ce aceste spații se îngustează, oasele pot apăsa pe nervi, ceea ce în timp poate provoca durere, amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară. Osteoartrita este principalul factor de risc pentru debutul stenozei spinale. În cazurile severe, se utilizează intervenția chirurgicală.

durere-rinichi

5. Sciatica

Dacă aveți dureri începând din regiunea lombară, spre fese și apoi spre picior, este posibil ca vinovatul să fie nervul sciatic. O hernie de disc, pinten sau altă problemă a coloanei vertebrale poate provoca presiune asupra nervului sciatic, ceea ce poate duce la sciatică. Sciatica afectează de obicei doar o parte a corpului și poate fi corectată cu comprese calde și reci, analgezice, întinderi și terapie fizică.

6. Tumori

Uneori, cancerul se răspândește de unde a început să formeze noi tumori, uneori în coloana vertebrală. Cancerul pulmonar, mamar, de prostată și os poate afecta, de asemenea, coloana vertebrală. Există, de asemenea, condiții necanceroase care pot duce la dezvoltarea tumorilor la nivelul coloanei vertebrale. În cazul unei tumori, este posibil să aveți dureri de spate, care în cele din urmă iradiază pe tot corpul. Membrele sunt amorțite și, în unele cazuri, părți ale corpului pot deveni paralizate. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală, radioterapie și / sau chimioterapie.

7. Scolioza

Scolioza este una dintre afecțiunile care pot deforma coloana vertebrală. Cel mai frecvent tip de scolioză apare la copii, în perioada de creștere până la pubertate. Dacă copilul tău are scolioză, îți va fi ușor să o observi, deoarece umerii lui vor deveni neuniformi, iar un omoplat va fi mai proeminent decât celălalt. Nu există o cauză cunoscută a scoliozei.

8. Cifoza

Cifoza este o afecțiune caracterizată prin flexia coloanei vertebrale. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când vertebrele sunt profund deteriorate, afectând în special femeile în vârstă. Cifoza poate provoca dureri severe și alte probleme de sănătate și, în cazuri severe, poate deforma întregul corp. În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda analgezice, fizioterapie sau intervenții chirurgicale.

9. Spondilita anchilozantă

Acest tip de artrită începe de obicei cu rigidizarea regiunii lombare și a șoldurilor, senzație simțită mai ales în prima parte a zilei. În timp, boala se poate răspândi în coloana vertebrală, dar și în articulații și organe. Vertebrele și oasele din cutia toracică se pot contopi, ceea ce este o consecință gravă a bolii. Spondilita anchilozantă este frecventă la bărbați și poate fi moștenită. Tratamentul timpuriu cu fizioterapie și medicamente poate încetini progresia bolii.

10. Leziuni accidentale ale coloanei vertebrale

Leziunile apar de obicei ca urmare a unor accidente, cum ar fi căderi, accidente de mașină sau accidente sportive. În majoritatea cazurilor, coloana vertebrală este afectată, astfel încât circulația sângelui nu mai funcționează normal la nivelul său. Acest fenomen poate duce la dezechilibre neurologice, deci nu trebuie trecut cu vederea.

11. Spondilolisteză

În spondilolisteză, unele vertebre se deplasează pe părțile laterale ale spatelui, astfel încât acestea să fie în afara liniei cu restul. Spondilolisteza este principala cauză a durerii lombare și apare de obicei la persoanele în vârstă, dar poate afecta și adulții tineri care practică sporturi care pun presiune excesivă pe spate. Aceste sporturi includ fotbalul, gimnastica și ridicarea greutăților. Primul remediu pentru spondilolisteză, mai ales dacă a fost declanșat de efortul intens, este odihna. Dacă durerile de spate persistă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

12. Sindromul Cauda equina

Nervii care trec de la coloana vertebrală la partea inferioară a spatelui se numesc Cauda Equina și joacă un rol important în controlul creierului peste picioare și organe în regiunea pelviană. O hernie de disc, fractură a coloanei vertebrale sau alte probleme de sănătate pot pune presiune pe acest grup de nervi și pot provoca sindromul cauda equina, o afecțiune rară, dar foarte periculoasă. Este necesară o intervenție chirurgicală imediată pentru ca sindromul cauda equina să evite riscul pierderii funcției motorii, senzației sau controlului vezicii urinare.

13. Siringomielia

În cazuri rare, chisturile, sacii mici umpluți cu lichid, se pot forma în coloana vertebrală. Aceste chisturi pot apărea atunci când o parte a țesutului cerebral este împinsă din craniu în coloana vertebrală sau ca urmare a unei leziuni sau a unei tumori. Siringomielia nu cauzează de obicei o problemă, dar dacă aceste chisturi continuă să crească, vă pot deteriora coloana vertebrală și pot necesita intervenții chirurgicale.

Tags