astenie

Zilele de primavara sunt ceva mai lungi si mai calde decat zilele de iarna. Adesea, aceasta schimbare a temperaturii si a timpului copleseste organismul uman care, in incercarea de a se adapta la noile conditii, intra intr-o stare generala de slabiciune, stare numita astenie de primavara.

Desi nu exista o explicatie exacta a motivului pentru care ne confruntam cu astenia de primavara, stim ca, de multe ori, aceasta stare are de-a face cu o reajustare hormonala.

Cand avem contact direct cu lumina soarelui, corpul uman elibereaza in mod obisnuit serotonina (altfel cunoscut sub numele de hormonul fericirii). Avand in vedere ca exista mai putina lumina solara pe timpul iernii, acest proces devine mai lent, iar nivelul de melatonina (hormonul somnului) creste destul de mult. Prin urmare, pe masura ce zilele devin mai lungi in sezonul de primavara, hormonii nostri intra intr-un dezechilibru, incepand sa produca mai mult endorfine, testosteron si estrogen, astfel ca foloseste mai multa energie interna pentru a se regla. In plus, vremea capricioasa de primavara poate face ca tensiunea arteriala sa fluctueze. Aceasta combinatie de schimbari prin care trece organismul ne poate epuiza atat fizic, cat si mental.

Printre simptomele asteniei de primavara se numara urmatoarele:

– dureri de cap;

– sistem imunitar scazut;

– pierderea poftei de mancare si probleme digestive;

– perceptie senzoriala modificata;

– anxietate si schimbari bruste de dispozitie;

– somnolenta;

– fluctuatii ale tensiunii arteriale;

– memorie slaba.

Pentru a combate astenia de primavara, este esential sa ne modificam stilul de viata, in special in ceea ce priveste dieta alimentara si activitatea fizica. Aceste modificari trebuie, insa, sa fie facute treptat.

raul-calatorie

Dieta alimentara trebuie sa fie cat mai echilibrata si variata, bogata in vitamine si minerale. Din componenta ei nu au voie sa lipseasca legumele, fructele, verdeturile, orezul, pastele si leguminoasele. Totodata, nu ar trebui neglijate alimentele de origine animala (carnea alba si rosie, ouale si branzeturile). Mai mult decat atat, exista anumite alimente care favorizeaza productia de serotonina. Cerealele integrale, uleiul de masline, pestele, nucile, semintele de floarea soarelui si branzeturile proaspete ajuta la combaterea asteniei de primavara.

Hidratarea este un alt factor important de luat in considerare in lupta de combatere a asteniei de primavara. Apa plata, ceaiurile si sucurile naturale de fructe ofera energie organismului, ajutandu-l sa faca fata schimbarilor hormonale.

Nu in ultimul rand, pentru a evita simptomele neplacute ale asteniei de primavara, trebuie sa facem exercitii fizice moderate cel putin 30 de minute pe zi. Sportul stimuleaza eliberarea dopaminei si serotoninei, hormoni legati de fericire si de senzatia de plenitudine. Activitatea fizica in combinatie cu muzica este un antidot minunat!

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *