durere-rinichi

În momentul în care rinichii își pierd parțial sau total abilitatea de a funcționa normal, automat putem pune aceste afecțiuni pe seama insuficienței renale. Aceasta este un adevărat pericol, cu atât mai mult cu cât apa, substanțele toxice și produșii catabolismului nu mai sunt eliminate, ci sunt reținute de rinichi.

Insuficiența renală generează, de altfel, și alte probleme precu anemia, dereglarea concentrației de colesterol, patologii osoase, și nu în ultimul rând, hipertensiune arterială.

Bolile cronice de rinichi sau cauzele insuficienței renale

  • Glomerulonefrita – inflamarea și afectarea sistemului de filtrare a rinichilor
  • Diabetul zaharat de tip I și II – cauzează nefropatia diabetică, care conduce la insuficiența renală cronică
  • Hipertensiunea arterială – dacă este necontrolată poate afecta rinichiul în timp
  • Boala polichistică renală – o cauză ereditară a bolilor cronice de rinichi
  • Nefropatia analgezică – cauză a bolii cronice de rinichi care apare datorită administrării pe  perioadă lungă de timp a acetaminofenului și ibuprofenului
  • Ateroscleroza – care poate duce la apariția nefropatiei ischemice, o altă cauză a afectării renale progresive
  • Obstrucția căilor urinare – care se realizează de către calculii vezicali, adenomul de prostată sau de către alte structuri sau tumori
  • Patologii vasculare – cum ar fi arterita, vasculita sau displazia fibro-musculară
  • Probleme ale articulațiilor sau mușchilor – care necesită folosirea repatată a preparatelor antiinflamatorii
Imagini pentru kidney pain

Boli cronice de rinichi sau simptome ale insuficienței renale

Evoluția lentă, simptomele și semnele puține în fazele de debut definesc insuficiența renală.

Tocmai din acest motiv, numeroși pacienți care suferă de insufiență renală nu sunt conștienți de prezența bolii, decât după ce funcția renală este redusă la 25% din valorile normale.

Astfel, această boală cronică a rinichilor poate fi prezentă cu mulți ani înainte de sesizarea simptomelor sau semnelor.

Totuși, unele semne sunt foarte evidente, semne dintre care amintim urina tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină, micțiuni fecvente, în special în timpul nopții, cantitate redusă de urină, durere sau dificultăți în timpul micțiunii.

Unele simptome sunt, de altfel, legate de incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele și lichidele în exces din organism, simptome precum edeme ale pleoapelor, membrelor superioare și inferioare, hipertensiune arterială, oboseală, anorexie remarcată prin pierderea poftei de mâncare, grețuri, vărsături sau pierdere nejustificată în greutate, crampe musculare, dureri de cap.

Dacă boala de rinchi se agravează în timp, iar toxinele se acumulează în timp, pot apărea crize epileptice sau cofuzie mentală.

De altfel, se poate remarca și prezența unor complicații precum slăbiciunea pronunțată, durerea toracică, greața sau voma.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *