Tratamentul-Endodontic

Endodontia este domeniul dentar care se ocupa cu afectiunile din interiorul pulpei dentare. Termenul vine de la alaturarea cuvintelor grecesti ” endo ” care inseamna inauntru  si ” dontie” care inseamna inte si acopera o arie larga de proceduri facute de orice specialist endodontie, ce au rol de prevenire, diagnosticare si tratament al pulpei dentare.

Daca ai nevoie de un tratament endodontic este bine sa stii cateva lucruri despre intregul domeniu si despre particularitatile dintilor tai.

Ce este pulpa dentara?

Cu siguranta, o cunosti mai degraba sub denumirea de nerv al dintelui. Aceasta este tesutul din interiorul dintelui si are un rol incredibil de important pentru dezvoltarea lui, fiind formativa, nutritiva si senzoriala. Desi pulpa dentara este acoperita de mai multe straturi protectoare, precum smaltul, dentina, camera pulpara si canalul radicular, exista situatii in care toate acestea sunt perrforate, ceea ce duce la inflamatii pulpare, adica la carii.

Ce se intampla daca nu tratezi o afectiune endodontica?

Daca lasi o afectiune a pulpei dentare netratate vei ajunge la o intensificare a durerii si chiar la pierderea dintelui. De asemenea, exista riscul ca afectiunea sa se extinda si la alti dinti si sa apara o multime de complicatii, inclusiv la nivelul intregului organism.

Ce se intampla daca un dinte nu mai doare?

Daca ai avut un dinte dureros care acum nu mai prezinta semne de durere nu este o veste buna, ba din contra. Absenta durerii inseamna cronicizarea leziunii. Daca este lasat netratat poate sa duca la extinderea infectiei catre os si la aparitia altor momente pline de durere.

De ce sa mergi de urgenta la un tratament endodontic?

Foarte multi oameni se feresc de tratamentele endodontice, considerandu-le dureroase. In ultimii ani insa, tehnologia dentara a devenit din ce in ce mai performanta, iar durerea a disparut aproape complet. Daca ai o problema dentara, un tratament endodontic poate sa iti salveze dintele de la extractie si buzunarul de la cheltuieli foarte mari cu implanturi si alte solutii costisitoare de refacere.

Inainte de a incepe un tratament endodontic este indicat sa te asiguri ca ai ales un medic stomatologic bun, care poate comunica usor tot ceea ce face. Un pacient informat este, de regula, un pacient care scapa mult mai usor de teama.

De regula, tratamentele endodontice sunt relativ simple si rapide, insa implica si o serie de alte proceduri, cum ar fi radiografia dentara care asigura o imagine clara asupra problemei din interiorul dintelui.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *