Ce presupune extractia unui dinte?

Extractia este o procedura stomatologica in care un dinte este indepartat din alveola dentara. De regula, se realizeaza de catre un chirurg oral, insa poate fi facuta si de catre dentistul generalist sau de catre parodontist, aceasta fiind o parte a abilitatilor lor de baza in calitate de medici stomatologi.

Dorinta fiecarui dentist este de a pastra cat mai mult timp dintii in cavitatea orala a pacientului, insa exista situatii in care extractia unui dinte este, pur si simplu, singura solutie pentru rezolvarea unei probleme stomatologice.

Exista 2 tipuri de proceduri de extractie, iar acestea sunt urmatoarele:

Extractia simpla. Este efectuata de obicei in cazul dintilor care sunt vizibili in gura si se face sub anestezie locala.

Extractia chirurgicala. Procedura de extractie chirurgicala este efectuata atunci cand dintele nu poate fi accesat cu usurinta. Acest lucru se intampla in cazul in care dintele nu a erupt complet (de regula, molarii de minte) sau cand dintele a fost spart sub gingile.

In cadrul acestei proceduri, stomatologul poate efectua cateva incizii pentru a ridica tesuturile moi ce acopera dintele. In unele cazuri, dintele poate fi impartit in mai multe bucati pentru a facilita indepartarea acestuia. Extractiile chirurgicale sunt efectuate, de regula, sub anestezie locala, dar exista cazuri in care se fac sub anestezie generala.

Iata cateva dintre principalele motive pentru care este necesara extractia dentara:

Deteriorarea ireparabila a dintelui cauzata de o carie severa.

Acest lucru se intampla atunci cand caria ajunge in centrul dintelui, unde se gaseste pulpa. Bacteriile produse de degradare pot invada pulpa, provocand dezvoltarea unei infectii. In acest caz, o procedura de canal radicular poate ajuta la tratarea infectiei. Cu toate acestea, daca infectia este severa, extractia ramane singura solutie pentru a evita raspandirea infectiei.

O solutie viabila la boala parodontala.

Boala parodontala este o infectie a gingiilor, ligamentelor parodontale, osului alveolar si a altor structuri ce inconjoara dintii. Cea mai timpurie etapa a bolii parodontale este gingivita, care este o infectie a gingiilor. Tipurile mai grave de boli parodontale afecteaza ligamentele parodontale si osul alveolar, acestea fiind mult mai dificil de tratat.

In general, boala parodontala este cauzata de o bacterie din placa dentara, care este o substanta lipicioasa ce se formeaza pe dinti la cateva ore dupa luarea mesei. Periajul regulat al dintilor, folosirea atei dentare si curatarea profesionala a dintilor poate ajuta la prevenirea bolilor parodontale.

In unele cazuri, boala parodontala poate duce la slabirea unuia sau mai multor dinti. Cand se intampla acest lucru, extractia este singura optiune.

Extractia poate ajuta intreaga dantura ce poate fi compromisa de un dinte afectat.

Un dinte este afectat atunci cand este blocat sa iasa de dintii din jurul lui sau cand nu a erupt complet din gingii din cauza pozitiei incorecte in care creste. Acesta este, de obicei, cazul molarilor de minte.

Dentistul poate recomanda extragerea dintelui afectat pentru a preveni deteriorarea altor dinti. Aceasta procedura poate fi necesara pentru a scadea riscul de infectie sau de supraaglomeratie.

Este singura solutie dupa un accident.

Atunci cand se intampla un accident, ca o coliziune auto, iar pacientul necesita tratament dentar, prima optiune este intotdeauna pastrarea dintilor. Pot fi recomandate coroanele, podurile sau fatetele dentare. Cu toate acestea, daca problema dentara este foarte grava, poate fi necesara o extractie a unuia sau mai multor dinti.

Acestea sunt motivele pentru care poate fi recomandata o extractie dentara. Cu toate acestea, scopul este intotdeauna sa iti pastrezi dintii existenti cat mai mult timp.

Spread the love