Conopida a explodat în popularitate recent – făcându-și drum în orice, de la crustă de pizza la cereale fierbinți și, de asemenea, înlocuind orezul în boluri fără cereale, cartofi prăjiți, sushi și multe altele. Creșterea statutului acestei legume albe poate fi o surpriză pentru unii, dar are sens din punct de vedere nutrițional. Iată șapte motive pentru care ar trebui să sari pe căruciorul conopidei.
Conopida este densă în nutrienți
O ceașcă de conopidă brută asigură peste 75% din obiectivul minim zilnic pentru vitamina C. În plus față de susținerea imunității, acest nutrient este necesar pentru repararea ADN și producerea atât a colagenului, cât și a serotoninei. (Acesta din urmă promovează sănătatea și somnul sănătos.)
Vitamina K a conopidei (20% din ținta zilnică per cană) este necesară pentru formarea oaselor, iar o deficiență este legată de riscul crescut de fractură. Colina legumelor, aproximativ 10% din obiectivul zilnic pe ceașcă, joacă un rol în somn, memorie, învățare și mișcare musculară. Conopida furnizează, de asemenea, cantități mai mici de alți nutrienți esențiali, inclusiv vitamine B, fosfor, mangan, magneziu și potasiu.
Conopida este antiinflamatoare
Se știe că compușii bioactivi găsiți în conopidă reduc inflamaţie. Legumele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, inclusiv tipuri cunoscute pentru a contracara stresul oxidativ. Pe scurt, stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producerea de radicali liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a contracara efectele lor dăunătoare, care includ îmbătrânirea prematură și riscul de boală.
Conopida se fereste de primii doi ucigași ai națiunii
Conopida este un membru al familiei de legume crucifere, care include, de asemenea, varza de Bruxelles, varza, broccoli, varza, verdeață și bok choy. Ca atare, ajută la reducerea riscului atât al bolilor de inimă, cât și al cancerului, cele două cauze principale de deces în SUA.
Legumele crucifere conțin substanțe naturale care protejează coturile și ramurile vase de sânge—Zonalele cele mai predispuse la inflamație, făcându-l un puternic protector al inimii tale. Acesta este probabil motivul pentru care, în rândul femeilor, un aport mai mare de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai mic de întărire a arterelor.
S-a demonstrat că substanțele naturale din conopidă și alte crucifere dezactivează substanțele cauzatoare de cancer și se opresc cancer de la creștere și răspândire. O revizuire a existentului cercetare a arătat o relație inversă între aportul de legume crucifere și riscurile de boli de inimă, cancer și moarte din orice cauză, făcând conopida un aliment cheie care protejează sănătatea.
Conopida combate îmbătrânirea
Unele studii arată că substanțele naturale din conopidă, cum ar fi sulforanul, pot influența genele în moduri care încetinesc procesul biochimic al îmbătrânire. De asemenea, s-a demonstrat că compușii din conopidă protejează creier și funcția sistemului nervos și declinul cognitiv lent legat de vârstă.
Conopida te ajută să te detoxifiezi
Compușii naturali din conopidă sunt implicați în detoxifiere. Mulți profesioniști din domeniul sănătății nu le place cuvântul detoxifiere, deoarece este adesea suprautilizat și exagerat. Dar detoxifiere în esență, înseamnă a ajuta la dezactivarea substanțelor chimice potențial dăunătoare sau a le scoate mai repede din corp.
Conopida este bogată în fibre
Fibra din conopidă – aproape 12 grame pe cap mediu – susține sănătatea digestivă, promovează regularitatea intestinului și hrănește bacterii benefice în intestin legate de antiinflamare, imunitate și dispoziție.
Este important de reținut, totuși, că conopida este un aliment bogat în FODM, deci poate provoca tulburări digestive pentru unii – în special pentru cei cu sindromul intestinului iritabil sau IBS. FODM înseamnă oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. FODM sunt carbohidrați cu lanț scurt care sunt slab absorbiți din sistemul digestiv în fluxul sanguin și sunt fermentați ridic în intestin. Acest combo poate declanșa producția de gaze, ceea ce poate duce la balonare digestivă, durere, crampe și flatulență. Dacă aveți un sistem digestiv sensibil sau nu sunteți obișnuiți să mâncați multe fibre, nu este neobișnuit să experimentați unele probleme gastro-intestinale, dacă vă creșteți aportul de conopidă.
Conopida susține pierderea în greutate sănătoasă
Fibrele conopidei susțin gestionarea greutății prin creșterea plinătății, întârzierea revenirii foametei și ajutarea la reglarea nivelului de zahăr din sânge și insulină. O cană brută oferă, de asemenea, aproximativ 3,5 uncii de apă, ceea ce ajută la promovarea sațietății. Iar consumul de conopidă în locul orezului alb poate înlocui serios caloriile și carbohidrații, fără a fi nevoie să sacrificați volumul.
O porție de trei sferturi de cană de conopidă îmbogățită conține aproximativ 25 de calorii și 1 gram de carbohidrați neti (3 grame în total, cu 2 grame ca fibră). Aceeași porție de orez alb gătit oferă aproximativ 150 de calorii și 30 de grame de carbohidrați.
Cum să te bucuri de conopidă
Există modalități aparent nesfârșite de a mânca conopidă. Poate fi bătut în smoothie-uri, „îmbogățit” și adăugat la fulgi de ovăz sau ovăz peste noapte și pliat sau folosit ca înlocuitor pentru orezul alb în aproape orice fel de mâncare. Ador, de asemenea, conopida prăjită la cuptor, preparată cu puțin ulei de măsline de avocado și presărată cu o combinație de sare de mare, turmeric și piper negru. Este fantastic aburit sau la grătar și stropit cu un pic de pesto fără lactate sau tahini condimentat, sau aburit și piure, aromat cu ulei de măsline extravirgin, usturoi și ierburi proaspete sau uscate.
În plus față de alb, această legumă vine în mod natural în soiuri violet, portocaliu și verde. Recomand amestecarea acestuia pentru a vă expune corpul la un spectru și mai larg de antioxidanți. Și dacă sunteți aventuros, puteți încorpora conopida în numeroasele rețete de desert disponibile online, cum ar fi prăjiturile de conopidă, tortul, budinca și brânza. În timp ce aceste bunătăți ar trebui să fie în continuare gustări ocazionale, este încă o modalitate de a mânca carbohidrați mai puțin rafinați și de a vă crește aportul de legume!