Zaharul, asa cum il stim, este un indulcitor natural, extras din trestia de zahar, disponibil ca aliment, sub forma de cristale solubile care sunt de fapt carbohidrati (carbon, hidrogen si oxigen). Pe piata gasim zahar in diverse forme si culori, brut, brun, alb sau aromat, iar multe persoane considera ca zaharul brut este un zahar sanatos.
Pe scurt, zaharul brut este zaharul neprelucrat, in starea cea mai sanatoasa, daca vreti. Zaharul brun este zaharul caramelizat, cu acea aroma distincta de caramel, iar zaharul alb este amestecat cu praf din oase de porc, pentru albire. Conform analizelor de laborator si studiilor de specialitate, intr-adevar, cea mai sanatoasa varianta de zahar este cea bruta, iar cea mai putin sanatoasa pentru organism este cea alba, rafinata.
In urma scanarii MRI in cadrul studiilor de laborator, s-a constatat ca atunci cand consumam zahar, creierul nostru elibereaza dopamina in zona asociata cu motivatia, noutatea si recompensa. Este vorba despre aceeasi regiune a creierului implicata in raspunsul la cocaina si heroina.
Efectul pozitiv al acestui tip de indulcitor alimentar este crearea unei stari de bine in urma consumului, ajutand la atenuarea nivelului de stres emotional. Efectele negative, insa, includ de la dependenta de zahar, boala Alzheimer, cresterea nivelului de glucioza in sange, boli cardiovasculare, hiperactivitate si obezitate, pana la diabet si aparitia cariilor dentare.
Pentru a evita aceste efecte negative, putem inlocui zaharul din alimentatia noastra cu alti indulcitori naturali existenti pe piata, ce nu afecteaza organismul in mod negativ. Alternativele includ stevia, erythritol, xylitol, sirop de Yacon, sirop de agave si melasa organica.