Anorexia nervoasă şi bulimia sunt două tulburări ale comportamentului alimentar, care apar predominant la adolescente sau femeile tinere ca o teamă paralizantă de a nu se îngrăşa.

În cazul anorexiei nervoase, teama de îngrăşare determină înfometarea printr-o restricţie radicală a aportului caloric. Majoritatea cercetărilor au indicat o cauză psihică a acestui comportament. Explicaţia ar fi că, prin controlul consumului de hrană şi al greutăţii corporale, se încearcă să se compenseze lipsa autonomiei şi a dezvoltării sinelui.

Anorexia nervoasă începe să devină evidentă înainte sau imediat după pubertate.

Relaţia cu părinţii şi cu cei apropiaţi se deteriorează. Fata neagă senzaţia de foame, de slăbiciune sau de oboseală şi are o percepţie deformată a conformaţiei sau dimensiunilor corpului său. Pierderea în greutate este văzută ca obiectiv principal al vieţii, iar îngrăşarea un mare eşec.

Afecţiunea este una serioasă, având consecinţe destul de grave. De obicei, membrii familiei sunt cei care cer ajutor medical.

Caracteristic este un indice al masei corporale (IMC) egal sau mai mic decât 18,5.

Sursa foto Wikipedia

Anorexia nervoasă produce alterări grave ale datelor de laborator: apar anemia şi leucopenia, hipoglicemia, scăderea nivelului potasiului din sânge, care conduce la aritmii cardiace. În cele mai multe cazuri, menstruaţia dispare (amenoree), din cauza valorilor scăzute ale hormonului luteinizant (LH) şi foliculo-stimulant (FSH). Menstrele reapar întotdeauna după revenirea la greutatea normală.

Pielea este foarte uscată, iar ţesutul adipos aproape că nu există. Faţa este foarte slabă, sânii şi fesele sunt atrofiate şi frecvent apare o creştere excesivă de fire de păr pe gât şi extremităţi.

De asemenea, volumul total al sângelui scade şi pot să apară edemele (acumulare de lichide în ţesuturi).

Bulimia se caracterizează prin episoade în care se consumă necontrolat cantităţi mari de alimente însoţite de spaima că mâncatul nu poate fi oprit în mod voluntar şi urmate de un marcant sentiment de vinovăţie. Episoadele de ingestie sunt urmate de vărsături auto-provocate, cu sau fără administrarea de laxative.

În acestă tulburare de comportament alimentar este caracteristic secretul secvenţei mâncat-vărsat. Scăderea în greutate nu este atât de marcată ca în cazul anorexiei nervoase, deoarece bulimicii nu au lipsuri alimentare.

Totuşi, excesele alimentare şi vărsăturile frecvente pot cauza perforaţii gastrice sau esofagiene prin refluxul acidului clorhidric din stomac. De asemenea, dinţii pot fi afectaţi serios din cauza acţiunii acide, ducând până la pierderea lor.

Abuzul de laxative şi diuretice determină o tulburare a echilbrului hidro-electrolitic al organismului, cu scăderea nivelurilor de potasiu, sodiu şi clor. Sunt frecvente dereglările menstruale, dar amenoreea apare mai rar la femeile bulimice.

Spread the love

Etichete