Fumatul a devenit un obicei din ce in ce mai des intalnit, astfel ca poti vedea persoane care fumeaza indiferent unde te duci. Tinerii fumeaza pentru ca sunt influentati de prietenii lor. De regula, ei incep sa fumeze inca din anii adolescentei si continua pana la varsta adulta. Unii dintre ei renunta la fumat pe masura ce se informeaza tot mai mult despre efectele negative ale tutunului, iar cei care continua sa fumeze ajung, la un moment dat in viata, sa fie afectati intr-un mod sau altul de acest obicei nesanatos.

Iata 5 dintre cele mai frecvente efecte negative ale fumatului asupra sanatatii:

1.Imbatraneste pielea prematur. Fumatul accelereaza procesul de imbatranire a pielii, stimuland pierderea elasticitatii si, astfel, dezvoltarea ridurilor si liniilor fine. Acest lucru este cauzat de nicotina prezenta in tutun, care ingusteaza vasele de sange de pe stratul exterior al pielii, fapt ce restrictioneaza oxigenarea pielii. Ca urmare, pielea nu va mai obtine substantele nutritive esentiale, cum ar fi vitamina A.

2.Inflameaza captuseala stomacului. Fumatul provoaca inflamatie in captuseala stomacului si incurajeaza dezvoltarea ulcerelor. Din nou, nicotina este factorul care creeaza probleme, aceasta determinand stomacul sa produca o cantitate prea mare de acid gastric, fapt ce creste riscul aparitiei ulcerelor. Astfel, nu este de mirare ca multi dintre fumatori sufera de ulcere duodenale si esofagiene.

3.Creste riscul de ateroscleroza. Fumatul poate determina cresterea placii bacteriene in interiorul vaselor de sange, acesta fiind motivul principal al dezvoltarii aterosclerozei. Practic, ateroscleroza apare atunci cand placa bacteriana creata in vasele de sange se intareste, ingustand arterele. Cand vasele de sange se ingusteaza, sangele care se deplaseaza spre inima va transporta mai putin oxigen. Din aceasta cauza, persoanele cu ateroscleroza tind sa sufere de boli cardiace coronariene si de boala arteriala periferica.

4. Cauzeaza diferite probleme orale. Ingalbenirea sau patarea dintilor este unul dintre cele mai evidente efecte negative ale fumatului. Gudronul din tutun, pe langa faptul ca stimuleaza dezvoltarea petelor maronii pe marginea dintilor, provoaca aparitia cariilor dentare si imbolnaveste gingiile, ducand chiar si la pierderea dintilor. Mai mult decat atat, persoanele care fumeaza au o respiratie urat mirositoare.

5. Afecteaza capacitatea plamanilor si functia respiratorie. Gudronul din fumul de tigara pe care il inhaleaza fumatorii se poate acumula pe plamani, innegrindu-i in timp. Practic, gudronul se va depozita putin cate putin pe bronhii, pana cand plamanii vor deveni negri. Totodata, fumatul poate deteriora ciliile, structuri care indeparteaza particulele care intra in plamani. Cand ciliile sunt deteriorate, fumatorul nu mai poate elimina gudronul inhalat si va incepe sa tuseasca. Fumatul, insa, poate provoca probleme chiar si mai grave la nivelul plamanilor, inclusiv emfizem si cancer pulmonar.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *