Endometrioza este o afectiune in care tesutul ce formeaza captuseala uterului (endometrul) creste in afara acestuia. Este o afectiune deseori dureroasa si destul de des intalnita, afectand aproximativ una din zece femei aflate la varsta reproductiva.

Iata 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre endometrioza:

1. Ce este, mai exact, endometrioza?

Proliferarea (cresterea) endometrului, numita si implant, afecteaza cel mai frecvent ovarele, trompele uterine, uterul, vezica urinara, intestinele si rectul. Aceste implanturi reactioneaza la estrogen si pot creste si sangera ca mucoasa uterina in timpul menstruatiei. Tesutul din jur poate deveni inflamat si iritat. De asemenea, defalcarea si sangerarea endometrului in fiecare luna pot cauza formarea de tesut cicatricial sau aderente.

2. Simptomele endometriozei pot varia.

Simptomele endometriozei pot fi diferite pentru fiecare femeie. Cel mai adesea, femeile cu aceasta afectiune experimenteaza dureri pelvine si crampe menstruale mai dureroase decat de obicei. Mai jos sunt cateva dintre celelalte semne ale endometriozei:

  • Menstruatii dureroase: dureri abdominale, crampe, dureri de cap, dureri pelvine si dureri de spate in timpul menstruatiei;
  • Relatii sexuale dureroase: pot aparea dureri in timpul sau dupa sex;
  • Miscari intestinale dureroase: endometrioza provoaca adesea miscari intestinale dureroase, mai ales in timpul menstruatiei. De asemenea, poate provoca diaree, constipatie sau balonare;
  • Sangerari atipice: menstruatia este adesea abundenta si este posibil sa apara, de asemenea, sangerari intre menstruatii.

3. Exista o legatura intre endometrioza si infertilitate.

Infertilitatea este un alt indicator al acestei afectiuni. Aproape 40% dintre femeile care se confrunta cu probleme de fertilitate au endometrioza. Acest lucru poate fi cauzat de inflamatia care afecteaza spermatozoizii sau ovulul. De asemenea, in cazuri avansate, trompele uterine pot fi blocate de tesutul cicatricial.

4. Diagnosticarea endometriozei poate fi dificila.

Diagnosticarea endometriozei poate fi o provocare, deoarece fiecare femeie experimenteaza aceasta afectiune in mod diferit. Multe dintre simptome imita si alte afectiuni, cum ar fi boala inflamatorie pelvina sau sindromul colonului iritabil. Singura modalitate eficienta de a confirma endometrioza este laparoscopia, o procedura chirurgicala.

INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE TRATAMENTUL ENDOMETRIOZEI | MedLife

5. Exista tratament pentru endometrioza.

Optiunile de tratament pentru endometrioza depind de numerosi factori, inclusiv de severitatea simptomelor si de dorinta pacientei de a face copii. Cand durerea este principalul factor ce trebuie abordat, medicatia este de obicei primul pas. Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene si medicamentele hormonale pot ajuta. Operatia poate fi efectuata pentru a indeparta implanturile de endometrioza, dar si pentru a reduce durerea si pentru a imbunatati fertilitatea. Unele femei constata, de asemenea, ca schimbarile in stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice si dieta sanatoasa, ajuta la imbunatatirea simptomelor.

Spread the love

Tags