Nu este neobisnuit, mai ales in lunile de iarna, sa ai o intalnire neplacuta cu o rozatoare care, neinvitata, si-a croit drum in casa ta. Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca acesti daunatori pot fi mai mult decat o pacoste. Rozatoarele, in special soarecii si sobolanii, sunt asociate cu o serie de riscuri pentru sanatate. De fapt, sobolanii si soarecii sunt cunoscuti pentru faptul ca pot raspandi peste 35 de boli. Aceste boli pot fi raspandite direct la oameni, prin intrarea in contact cu rozatoarele vii sau moarte, prin contactul cu fecalele, urina sau saliva rozatoarelor si prin muscaturile acestora. Bolile purtate de rozatoare pot fi, de asemenea, raspandite indirect la om, prin purici, capuse sau acarieni care s-au hranit de la o rozatoare infectata.

Mouse, Rodent, Rat, Mice, Pest

Iata care sunt cele mai periculoase boli raspandite de soareci si sobolani:

Hantavirusul. Este o boala care poate pune viata in pericol, care nu are in prezent tratament, leac sau vaccin. Simptomele includ: febra, oboseala, dureri musculare (in general la solduri, spate si coapse), diaree, dureri abdominale, greata si varsaturi.

Virusul coriomeningitei limfocitare. Transmis, de regula, de soarecii care invadeaza casele oamenilor, acest virus prezinta, in prima etapa, urmatoarele simptome: greata, varsaturi, dureri de cap, dureri musculare si lipsa poftei de mancare. In cea de-a doua etapa, persoana infectata va avea de suferit la nivel neurologic, putandu-se imbolnavi de meningita, encefalita sau meningoencefalita.

Pesta. Cunoscuta mai mult sub denumirea de ciuma, celebra Moarte Neagra care a ucis milioane de oameni in Evul Mediu, pesta ar putea sa se strecoare si in interiorul casei tale. Cea mai intalnita forma de ciuma este data de muscatura de un purice infectat. Dintre diferitele tipuri de ciuma (exista mai multe: bubonica, septicemica, pneumonica), toate sunt cauzate de aceeasi bacterie: Yersinia pestis. Diferitele tipuri sunt clasificate in functie de nivelul la care a ajuns ciuma in organism: sistemul imunitar, sistemul sanguin si plamanii. Simptomele depind de tip. Tratamentul medical prompt prin administrarea de antibiotice este necesar pentru a trata boala si posibila moarte.

Salmonella. Unele rozatoare poarta bacteria salmonella in tractul lor digestiv. Facand orice contact cu deseurile lasate de rozatoarele infectate, in special cu alimentele contaminate, exista un risc semnificativ de a te infecta si tu cu aceasta bacterie periculoasa. Printre simptomele acesteia se numara: frisoanele, febra, crampele abdominale, greata, varsaturile si diareea.

Febra muscaturii de sobolan. Dupa cum sugereaza si numele, febra muscaturii de sobolan este raspandita atunci cand o persoana a fost muscata sau zgariata de o rozatoare care este infectata cu una dintre cele doua tipuri de bacterii: Streptobacillus moniliformis sau Spirillum minus. Simptomele bolii includ: febra, eruptii cutanate, dureri de cap, varsaturi si dureri musculare.

Pentru a-ti mentine casa curata si sanatatea nealterata de bolile transmise de rozatoare, cel mai bine ar fi sa iti instalezi un aparat ultrasonic impotriva soarecilor si sobolanilor. Acest aparat, pe langa faptul ca tine rozatoarele departe de caminul tau, va indeparta, de asemenea, furnicile, gandacii si multe alte tipuri de insecte pe care, cu siguranta, nu le doresti aproape de tine.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *