Ți-ai putea imagina o viață sănătoasă fără sport? Exact! Nici organismul și nici corpul tău nu pot face asta! De ce? Pentru că sportul este esențial în modul tău de viață sănătos.

În cele ce urmează, o să-ți prezint 5 beneficii considerabile pe care miscarea le are, mai ales atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos și o longevitate a anilor.

Sportul crește durata de viață – chiar și cele mai mici structuri ale organismului nostru sunt influențate de practicarea cu regularitate a sportului. Specialiștii în domeniu au descoperit că persoanele care tind să facă mișcare foarte des și să ducă un stil de viață sănătos au lungimea telomerelor mai mare, telomerele fiind acele secțiuni de ADN, care protejează capetele cromozomilor în timpul diviziunii celulare, care, odată cu înaintarea în vârstă, devin tot mai scurți.

Sportul, așadar, acționează în mod corespunzător și benefic asupra cromozomilor, respectiv longevității vieții.

De Mers Pe Jos, Cale, Mers, Picioare, Trail, Pantofi

Sportul îmbunătățește funcția insulinei – insulina este un hormon implicat în controlul apetitului și a masei corporale și tocmai din acest motiv, exercițiile fizice vor îmbunătății funcția insulinei, combătând fenomenul rezistenței la insulină, întâlnit frecvent după vârsta de 30 de ani.

Totodată, insulina crește asimilarea glucozei de către țesuturi și mușchi, bolile grave precum sindromul metabolic sau diabetul zaharat de tip 2, respectiv obezitatea putând fi prevenite prin intermediul exercițiilor.

 Sportul crește în organism nivelul de endorfine – endorfinele sunt substanțe neurotransmițătoare, sintetizate în creier la nivelul hipofizei și hipotalamusului, având receptori în tot corpul. Mai mult decât atât, acestea au un rol foarte important în reglarea somnului, apetitului, metabolismului, stării de bine, sexualității, temperaturii corpului și imunității.

Totodată, endorfinele mai sunt numite și hormonul fericirii, pe motiv că reglează tarea de spirit, înlătură anxietatea, tensiunea nervoasă, stările de depresie și conduc spre o stare generală de bine.

În ceea ce privește activitatea fizică, aceasta nu doar că are rolul de a crește nivelul endorfinelor din organism, ci reduce în corp și cantitatea de cortizol, cortizolul fiind un hormon al stresului.

Sportul menține sănătatea inimii – îmbătrânirea timpurie de organismului poate fi prevenită prin intermediul exercițiilor sportive regulate. Astfel, o activitate fizică regulată reduce din sânge nivelul de colesterol rău și trigliceride și crește fracția bună de colesterol. Odată cu sportul, vasele de sânge sunt mai sănătoase, flexibile, cu pereți elastici, iar circulația la nivelul organelor corpului se face fără dificultate.

Sportul are doar beneficii, printre care amintim atât prevenirea formării plăcilor de grăsime pe pereții arterelor inimii, creierului, rinichilor, cât și îmbunătățirea nivelului de oxigenare și energie a întregului organism.

Sportul ajută la creșterea funcțiilor mentale – în esență, sportul dezvoltă reacție, reflexie și rapiditate în gândire. Astfel, mișcarea asigură o bună circulație a sângelui la nivelul creierului, pompând mai mult oxigen, care activează mai multe proteine ce sintetizează celule nervoase noi.

Spread the love

Tags