Bogate în vitamina E şi aromate, măslinele, dar şi uleiul obţinut din acestea, sunt o sursă bună de acizi graşi mononesaturaţi, îţi protejează inima şi îţi oferă o cantitate importantă de vitamina E.

Obţinut prin presarea măslinelor, uleiul poate varia după culoare, aromă şi aciditate, dar valoarea sa nutritivă rămane aceeaşi.

Uleiul de măsline conţine aproximativ 14% acizi graşi saturaţi, 77% mononesaturaţi şi 9% polinesaturaţi. O singură lingură de ulei de măsline asigură cam 10% din necesarul zilnic de vitamina E.

Sursa foto Flickr

Este minunat în salate, dar şi în pregătirea celorlalte mâncăruri. Ar fi de preferat să foloseşti uleiul de măsline proaspăt obţinut, pentru că are un gust divin. Aroma lui densă este anihilată însă dacă se utilizează la prăjire. Uleiul de măsline are un punct de fumegare (punct de ardere) scăzut, aşa că temperatura la care acesta se descopune în etanol şi acroleină şi când se eliberează radicalii liberi atât de toxici pentru organism este şi ea foarte scăzută.

Dacă ai nevoie de un ulei de măsline rezistent la temperaturi înalte, atunci alege-l pe cel slab. Filtrarea prin care i se anihilează aroma îi conferă un punct de ardere ridicat. Totuşi, nu îţi imagina că uleiul “slab” ar avea mai puţine calorii sau grăsimi. Spre deosebire de alte alimente, unde “slab” înseamnă cu o treime mai puţine calorii sau cu 50% mai puţine grăsimi, acesta a fost supus unei prelucrări suplimentare pentru a se deschide la culoare şi a căpăta un gust mai puţin pronunţat.

Alege întotdeauna uleiul de măsline comercializat în sticle închise la culoare. Ca orice grăsime, şi acesta poate râncezi rapid. Poţi să-i protejezi calităţile dacă îl păstrezi într-o sticlă închisă la culoare sau, şi mai bine, într-un vas de metal, ferit de razele soarelui.

Verifică dacă pe eticheta uleiului de măsline este menţionat faptul că este obţinut prin presare la rece. Această specificaţie indică faptul că extracţia uleiului nu s-a făcut prin încălzire, iar acesta are cu adevărat aromă de măsline.

Spread the love

Tags