inghetata

Răcoritoare, aromată şi iubită de toată lumea, îngheţata este desertul perfect pentru zilele toride de vară.

Deşi nu există un sortiment sănătos prin excelenţă, unele pot fi mai dăunătoare ca altele.

Îngheţata conţine aproape întotdeauna lapte şi frişcă şi poate avea între 200 şi 500 de calorii/100 grame, mai ales dacă i se adaugă ou sau bucăţi de prăjituri şi ciocolată. Pe de altă parte, sorbetul se prepară din pulpă de fructe şi nu conţine niciodată lapte, având un număr de calorii mult mai redus, între 100 şi 170/100 grame. Acesta este mai puţin popular la noi decât în alte ţări, iar în magazine există foarte puţine sortimente. El este însă alternativa mai dietetică şi mai recomandată a îngheţatei vara.

Foto Pexels

Îngheţatele cremoase, cum sunt Haagen-Dazs, Nirvana sau Ben&Jerry, sunt mai puţin aerate decât alte sortimente. În consecinţă, conţin mai multe calorii şi substanţe hrănitoare. Dacă te interesează mai mult calitatea şi mai puţin cantitatea, înseamnă că nu o să te deranjeze porţiile mai mici.

De vanilie, ciocolată sau de căpşuni, toate te atrag, dar îţi aduci imediat aminte de faptul că încă trebuie să mai dai jos câteva kilograme pentru a arăta cât mai bine în noul costum de baie. Prin urmare, alege îngheţata care se potriveşte dietei tale. Încearcă sortimentele cu un conţinut scăzut în grăsimi, fără zahăr sau sărace în carbohidraţi. Nu folosi drept scuză valorile lor mai reduse pentru a mânca mai mult.

Caută îngheţata bogată în calciu. Deşi nu este mai săracă în grăsimi sau zahăr decât cea obişnuită, laptele praf din conţinutul său aduce un plus de calciu care îţi întăreşte sistemul osos.

Evită sortimentele de îngheţata cu glazuri, siropuri, frişcă, napolitană fărâmiţată sau fructe confiate. Acestea conţin sute de calorii pe 100 de grame, ca să nu mai vorbim de grăsimi şi zahăr în cantităţi alarmante. Nici măcar cele care conţin nuci, de altfel benefice pentru organism, nu sunt indicate în cantităţi mari. De asemenea, evită îngheţata pe a cărei etichetă scrie „natural identic”, precum şi cea care conţine vanilină, căci aceasta nu este vanilie naturală. Apa cu aditivi alimentari nu este îngheţată. Cea autentică trebuie să conţină unt, smântână, ou, zahăr şi arome naturale.

În final, dacă ţii la silueta ta, nu consuma niciodată mai mult de 2-3 cupe, indiferent de sortimentul ales. Din păcate, ca orice aliment care ne place, şi îngheţata îngraşă.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *