Grăsimile (sau lipidele) deţin roluri esenţiale în organism, în special în menţinere integrităţii membranelor celulare, în transmiterea nervoasă şi în procesul de absorbţie a nutritienţilor, de aceea, dacă te gândeşti să urmezi o cură de slăbire, sub nicio formă nu trebuie să le elimini complet din alimentaţie.

Lipidele alimentare conţin molecule de acizi graşi sub forma fosfolipidelor şi a trigliceridelor. Ca şi în cazul aminoacizilor pe care îi găsim în structura proteinelor, o bună parte din acizii graşi nu pot fi sintetizaţi de organism. Este vorba despre aşa-numitţi acizii graşi esenţiali, sursa lor fiind exclusiv alimentaţia.

Acizii graşi sunt de două tipuri, saturaţi şi nesaturaţi. Pe cei saturaţi îi regăsim în grăsimile de origine animală, iar pe cei nesaturaţi în cele de origine vegetală. Acizii graşi nesaturaţi sunt foarte importanţi pentru organism datorită proprietăţilor lor de protecţie a sistemului cardiovascular.

Vorbind despre grăsimi, cu toţii am auzit de colesterol. Dar ce este acesta? Colesterolul este o substanţă absolut necesară organismului şi care se găseşte doar în alimentele de origine animală. De regulă, el nu se absoarbe direct din alimentație, ci se sintetizează în organism. Consumul exagerat de grăsimi animale duce le concentrarea colesterolului la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și sub formă de plăci de aterom, conducând la ateroscleroză.

Sursa foto Wikimedia

Termenul tradițional de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide: LDL (low density lipoproteine), adică lipoproteine cu densitate mică, sau colesterolul „rău”, şi HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare, colesterolul „bun”.

Este important de menţionat că LDL şi HDL nu reprezintă colesterolul în sine, ci proteina care transportă colesterolul. De asemenea, 80% din celule sunt produse din colesterol.

Colesterolul ne este necesar pentru menținerea integrității celulare; celor cu arsuri grave le este dat să mănânce până la 20 de ouă fierte tari, deoarece numai colesterolul poate genera și reconstrui într-un timp foarte scurt celule foarte sănătoase.

De asemenea, colesterolul are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sângele). Mai are rol în sinteza bilei (acizi biliari) şi metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; fiind precursor major al vitaminei D. Colesterolul este şi precursor al anumitor hormoni, cum ar fi cei steroidici (cortizol și aldosteronă în glandele suprarenale) sau cei sexuali (progesteron, estrogen și testosteron).

Tot colesterolul intervine la nivelul sinapselor nervilor şi în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

O alimentaţie sănătoasă nu trebuie să conţină grăsimi în cantitate mai mare de 30% din aportul energetic zilnic (circa 70 g). Din acestea , 1/3 vor fi furnizate de acizi graşi saturaţi, 1/3 acizi graşi mononesaturaţi şi cealaltă 1/3, acizi graşi polinesaturaţi.

Ca sursă de grăsimi animale sănătoase, peştele gras (de exemplu, somonul) este cea mai bună alegere. Consumat de două ori pe săptămână, peştele are rolul de a reduce mortalitatea de cauză coronariană prin conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi de tip Omega-3.

De ce ne plac alimentele grase?

Au cea mai mare densitate energetică, furnizând cea mai mare cantitate de energie pe cel mai mic volum de aliment consumat.

Sursele de grăsimi sunt cele mai apetisante, mai ales cele asociate cu glucide (îngheţata, ciocolata, produsele de patiserie), având şi o componentă afectivă importantă.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *