Sodiul este un nutrient necesar. Este un element natural in majoritatea alimentelor, cel mai adesea gasindu-se in sare, unde actioneaza ca un agent de conservare si aromatizare. Organismul nostru are nevoie de sodiu pentru a supravietui, insa daca este consumat in cantitati prea mari, acesta poate provoca probleme. Avem nevoie de doar 200 – 500 mg de sodiu pe zi, desi dieta tipica a romanilor are mai mult de 3500 mg de sodiu. Prea mult poate duce la retentia de apa si la umflarea extremitatilor corpului. De asemenea, poate sa duca la mentinerea apei in sistemul circulator si sa conduca la presiuni sanguine mari.

Toate sarurile de gatit utilizate in mod obisnuit sunt, in principal, compusul chimic clorura de sodiu. Insa de cativa ani incoace, oamenii au invatat ca sarurile speciale sunt o alternativa mai sanatoasa.

Iata care sunt principalele tipuri de saruri speciale si ce caracteristici au:

Sarea Kosher. Extrasa din apa de mare prin evaporare sau din mine, sarea Kosher este nerafinata, avand cristale mai mari decat sarea de masa obisnuita. In plus, nu are aditivi (cum ar fi iodura). Kosher este o denumire ce face referire la alimentatia evreilor, unde preparatele trebuie facute intr-un anumit mod, dupa normele lor religioase. De exemplu, carnea trebuie sa fie pura din punct de vedere kosher, prin sarare si indepartarea sangelui. Astfel, sarea Kosher este deosebit de importanta in gastronomia evreiasca.

Sarea de mare. Apa de mare este sursa multor tipuri de sare. Prin fierbere intr-un mediu controlat, apa de mare se evapora, lasand in urma clorura de sodiu si alti compusi minerali naturali. Aceste minerale au efecte extrem de benefice asupra sanatatii. Cu toate acestea, daca apa de mare contine substante chimice poluante, produsul rezultat va contine si el acei contaminanti.

Sarea roz de Himalaya. Provine din Pakistan, unde se gaseste a doua cea mai mare mina de sare din intreaga lume. Nuanta sa unica de roz se explica prin prezenta oxizilor de fier.

Sarea celtica. Este originara din tinuturile franceze, avand o culoare gri specifica. Cristalele de sare se formeaza in timpul evaporarii naturale a apei de mare. In timp ce se evapora, cristalele sunt lasate sa se lipeasca pe niste tavi din argila, bazalt sau beton. In timpul recoltei, cristalele de sare asimileaza compusii din tavi, astfel ca in final ajunge sa fie un produs plin de calciu, potasiu, magneziu si, desigur, sodiu.

Sarea din Marea Moarta. Nu este comestibila, fiind sarea cu cel mai scazut continut de clorura de sodiu. Cu toate acestea, deoarece are o sumedenie de minerale benefice organismului (potasiu, magneziu, brom, clor, etc.) este grozava in tratamentele cosmetice si in balneoterapie.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *