În sfârşit am slăbit, ne-am văzut visul cu ochii, ne simţim atât de uşori, kilogramele au zburat şi ne dorim să nu se mai întoarcă vreodată.

Dar ce s-a întâmplat cu grăsimea pe care am pierdut-o? În ce s-a transformat?

Folosim de foarte multe ori sintagma “arderea grăsimilor”- pe care o înţelegem mai mult sau mai puţin – şi, într-un fel, chiar acest lucru se întâmplă în cadrul unui proces biochimic complex. Totuşi, masa de grăsime nu dispare pur şi simplu, iar atomii care formează trigliceridele din “colăcei” trebuie să ajungă undeva.

Misterul a fost elucidat de Ruben Meerman, un fizician de origine olandeză care moderează emisiunea The Surfing Scientist la televiziunea australiană ABC. Ruben a slăbit 15 kilograme şi, după această experienţă, şi-a pus întrebarea: ce se întâmplă cu grăsimea corporală atunci când slăbim?

Acesta s-a asociat cu Andrew Brown, un cercetator de la Universitatea din New South Wales, şi a aflat răspunsul. Rezultatele cercetării lor au fost publicate la sfârşitul anului 2014 în British Medical Journal.

Cei doi au pornit de la formula chimică ce descrie ce se întâmplă atunci când ardem o moleculă de trigliceridă (grăsime predominantă în corpul uman):

C55H104O6+78O2 —> 55CO2+52H2O+energie.

Știm că atunci când grăsimea este metabolizată, ea se transformă în dioxid de carbon, apă şi energie.

Sursa foto Flickr

Bazându-se pe constatări anteriore, Meerman şi Brown au reliefat că oxidarea a 10 kilograme de grăsime umană necesită inhalarea a 29 de kilograme de oxigen şi produce 28 de kilograme de dioxid de carbon şi 11 kilograme de apă.

Aceştia au continuat calculele pentru a afla cât din masa de grăsime pierdută prin slăbire se transformă în CO2 şi cât în H2O. Concluzia a fost că 84% din ceea ce slăbim devine dioxid de carbon, iar restul de 16%, apă.

Prin urmare, cea mai mare parte din grăsime o pierdem prin expiraţie, modalitatea prin care eliminăm dioxidul de carbon în atmosferă.

Da, expirăm grăsimea. Cu cât eliminăm mai mult CO2, cu atât slăbim mai mult. Și acest lucru se întâmplă mai ales când alergăm, iar frecvenţa respiratorie creşte.

Cantitatea relativ scazută de apă produsă în urma metabolizării grăsimii este eliminată prin urină, transpiraţie sau alte fluide ale organismului, spun autorii.

Mulţi oameni cred în mod greşit că metaboliţii grăsimii sunt fie eliminaţi prin fecale, fie sunt convertiţi în masa musculară, au mai adaugat Ruben Meerman şi Andrew Brown.

Spread the love

Tags