Chiar în condiţiile repausului absolut, organismul nostru consumă energie, pentru că reacţiile metabolice continuă să se desfăşoare pentru a susţine funcţiile vitale.
Acesta este metabolismul bazal, definit ca energia necesară funcţiilor vitale ale organismului – respiraţie, circulaţie sangvină, sinteza unor compuşi organici sau păstrarea temperaturii corpului.
Măsurarea ratei metabolismului bazal se face prin punerea organismului în stare de repaus fizic total, la cel puţin 12 ore după ultima masă, în relaxare musculară de 30-60 de minute, în condiţii favorabile de temperatură şi umiditate.
Se consideră că pentru asigurarea metabolismului bazal al unui adult este suficientă o singură kilocalorie pentru fiecare kilogram de greutate corporală şi oră. Prin urmare, o persoană cu o greutate de 70 kg consumă în condiţii bazale aproximativ 1680 kcal în 24 ore.
Cheltuiala de energie necesară metabolismului bazal depinde de un număr mare de factori, cum ar fi greutatea corporală, suprafaţa corpului, vârstă, sex, gradul de dezvoltare a musculaturii, conţinutul în lipide al organismului, activitatea glandelor endocrine, climă etc.
Persoanele cu o masă musculară dezvoltată au o rată a metabolismului bazal crescută cu 5% faţă de persoanele cu o masă musculară redusă. Creşterea proporţiei de grăsime duce la scăderea metabolismului bazal cu 5-10%.
Vârsta are şi ea un rol important în influenţarea ratei metabolismului bazal. De exemplu, în primele două săptămâni de viaţă, termogeneza de bază a nou-născutului şi mai ales la prematuri este cu 25-35% mai redusă decât a adultului, dar după 4-5 luni, rata metabolismul bazal creşte, ajungând să fie egală cu a adultului. Între 1 şi 3 ani, consumul energetic creşte, fiind de 2-2,5 ori mai mare decât al unui barbat de 25 de ani. După vârsta de 3 ani, rata metabolismului bazal scade, ca să crească din nou în perioada adolescenţei (13-20 de ani). În adolescenţă, rata metabolismului bazal este cu 30-60% mai mare decât a adultului. Faptul că intensitatea metabolismului bazal se corelează cu ritmul de creştere arată că o parte din energia eliberată se foloseşte în reacţiile anabolice.
Femeile au un metabolism bazal cu 6-10% mai scăzut decât al bărbaţilor, pentru aceeaşi greutate corporală, aceasta datorită dezvoltării reduse a masei musculare şi prin proporţia mai mare de lipide în aceasta.
În timpul somnului, metabolismul bazal scade cu aproximativ 10% faţă de o persoană care nu doarme.
Frigul creşte termogeneza cu 6-8%, pe când climatul cald o micşorează cu aproximativ 10%.