Vrei să trăiești cea mai lungă și mai sănătoasă viață posibilă? Există cinci zone în lume în care oamenii fac exact asta, iar un factor important pe care îl au în comun este modul în care mănâncă. Considerat Zonele Albastre de Dan Buettner, care studiază aceste localizări, populațiile din aceste buzunare ale planetei au un procent extrem de mare de nonagenari și centenari – oameni care trăiesc cu peste 90 și, respectiv, 100. De asemenea, au rate scăzute de boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă, cancer și obezitate.

Regiunile includ: Okinawa, Jan; Sardinia, Italia; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Grecia și Loma Linda, California. Deși acestea sunt părți foarte diferite ale lumii, oamenii din aceste zone împărtășesc puncte comune ale stilului de viață, unul fiind consumul unui model dietetic similar.

Iată o privire mai atentă asupra modului în care mănâncă rezidenții din Zona Albastră și sfaturi de luat masa pentru a-și adopta obiceiurile de longevitate, indiferent de locul în care locuiți.

LEGATĂ: Dieta pentru longevitate: Ce să mănânci, astfel încât să trăiești mai mult și mai sănătos

Mănâncă 95% plante

Oamenii din patru din cele cinci zone albastre consumă carne, dar o fac cu cumpătare. Carnea se mănâncă în medie de cinci ori pe lună, în porții care sunt de aproximativ două uncii sau mai puțin (gândiți-vă la jumătatea unui pachet de cărți). În loc să ocupe centrul farfuriei, carnea este o parte mică; este gândit ca un aliment de sărbătoare sau o modalitate de aromă în primul rând a preparatelor pe bază de plante.

Locuitorii din Zona Albastră mănâncă o mare varietate de legume, pe lângă leguminoase (fasole, linte, mazăre, naut), fructe, cereale integrale, nuci și semințe. Cel puțin o jumătate de cană de fasole gătită și două uncii de nuci sunt consumate zilnic în toate zonele albastre. În plus, accentul este pus pe alimentele integrale naturale cu densitate nutritivă, nu pe produsele procesate.

Sfat de luat pentru a lua: Faceți niște sws simple. Înlocuiți carnea cu fasole într-un castron mexican, chili, supă sau tocană. Schimbă o gustare procesată pentru o mână mică de nuci, asociată cu fructe proaspete.

Regândiți-vă băutura

Cu foarte puține excepții, oamenii din zonele albastre consumă doar patru băuturi: apă, cafea, ceai și vin. În toate cele cinci zone albastre, ceaiul este sorbit zilnic, iar în majoritatea se consumă câte unul până la trei pahare mici de vin roșu pe zi.

Sfat de luat pentru a lua: Renunțați la sifon regulat sau dietetic în favoarea H2O sau a ceaiului neîndulcit. Treceți de la bere bogată în carbohidrați sau băuturi mixte cu zahăr la vin roșu bogat în antioxidanți, savurat ca parte a unei mese sănătoase.

LEGATE DE: 6 moduri de a-ți face cafeaua de dimineață și mai sănătoasă

Reduceți lactatele și ouăle

În patru din cele cinci zone albastre, produsele din lapte de vacă nu sunt incluse în cantități semnificative. Oamenii din Ikaria și Sardinia consumă produse din lapte de capră și oaie. Și oamenii din toate zonele albastre mănâncă ouă de aproximativ două până la patru ori pe săptămână, de obicei una câte una și încorporate într-un vas, mai degrabă decât ca sursă principală de proteine.

Sfat de luat pentru a lua: Luați în considerare alternative fără lactate pe bază de plante, cum ar fi „lapte” sau „iaurt” din plante și „brânzeturi” pe bază de nuci. Gândiți-vă la ouă ca la un accent pentru o masă sau luați în considerare omiterea lor.

Limitați peștele (dacă îl mâncați)

În majoritatea zonelor albastre, oamenii mănâncă până la trei porții mici de pește în fiecare săptămână. Cu toate acestea, acestea sunt de obicei specii din mijlocul lanțului alimentar (cum ar fi sardinele, hamsia și codul) care nu sunt expuse la niveluri ridicate de mercur sau alte substanțe chimice dăunătoare. Societățile din Zona Albastră, de asemenea, nu își depășesc apele și se concentrează pe durabilitatea alimentară.

Sfat de luat pentru a lua: Dacă mâncați fructe de mare, profitați de o resursă precum cea a Grupului de lucru pentru mediu ghid de fructe de mare. Graficul gratuit pe care îl oferă tarifează opțiunile de fructe de mare utilizând un sistem verde, galben și roșu, bazat pe conținutul de mercur și durabilitate. Rămâneți cu alegeri ecologice pentru cele mai mari beneficii, în porții de trei uncii, de până la trei ori pe săptămână.

LEGATE DE: 9 moduri de a renunța la zahăr definitiv

Limitați zahărul

Oamenii din zonele albastre consumă aproximativ o cincime din aportul adăugat de zahăr pe zi, așa cum fac nord-americanii. Sumele sunt similare cu liniile directoare stabilite de American Heart Association, care adaugă zahăr la șase lingurițe zilnice pentru femei și nouă pentru bărbați. Cetățenii din zona albastră se bucură, de asemenea, de zahăr în mod intenționat ca o delicatese. Nu este ascuns în alimentele procesate sau consumat din obișnuință.

Sfat de luat pentru a lua: Mănâncă mai multe alimente întregi, neprelucrate, pentru a acoperi zahărul ascuns. Selectați câteva preferate care nu pot trăi fără dulciuri dulci și bucurați-vă de ele ocazional.

Nu mâncați în exces

Okinawanii respectă regula de 80%, pe care o numesc hara hachi bu. Aceasta înseamnă că încetează să mănânce atunci când se simt 80% plini. În general, rezidenții din Zona Albastră nu mănâncă în exces. De asemenea, consumă în primul rând mâncăruri gătite acasă, micul dejun fiind cea mai mare masă și cina fiind cea mai mică.

Sfat de luat pentru a lua: Mănâncă mai încet. Puneți ustensila jos între mușcături, acordați atenție contorului de plinătate interior și opriți-vă când vă simțiți suficient de plin. De asemenea, „încărcați-vă în față” tiparul alimentar, schimbând cea mai mare parte a aportului dvs. la mai devreme în timpul zilei, când sunteți mai activ. Optați pentru un mic dejun mai mare, cum ar fi un amestec de legume, fasole și avocado, cu o parte de fructe proaspete, și apoi o cină mai ușoară, ca o salată îmbrăcată cu o vinaigretă cu ulei de măsline extra virgin și o ceașcă de supă de linte.

În general, dieta Zonelor Albastre este foarte asemănătoare cu alte diete contemporane care vizează reducerea bolilor cronice și îmbunătățirea stării generale de sănătate, inclusiv dieta planetară și Planul OMD, pe care Oprah le-a prezentat recent în SuperSoul Sunday. Este, de asemenea, susținut de știință și sprijină o gestionare a greutății sănătoasă și durabilă, pe lângă o bunăstare optimă.

Dacă adoptarea modului de a mânca din zonele albastre se simte copleșitoare, concentrați-vă pe un scop la rând și lucrați treptat către celelalte schimbări. Chiar și câteva schimbări simple la rutina obișnuită de alimentație pot transforma mingea în zăpadă în recompense semnificative pentru sănătate în timp.

Cynthia Sass, MPH, RD, este Sănătateeditor de nutriție care contribuie, a cel mai bine vândut autor și un nutriționist de performanță în practică privată care a consultat cinci echipe sportive profesionale.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *