Consumul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace majore și accident vascular cerebral, constată o analiză combinată a datelor disponibile de cercetare, publicate în revista medicală Heart.

Dieta occidentală nu contribuie la o bună sănătate cardiovasculară, dar nu este clar ce influență ar putea avea alimentele prăjite asupra riscurilor de boli cardiace grave și accident vascular cerebral, spun oamenii de știință. Pentru a face lumină asupra acestui subiect, au fost scanate baze de date de cercetare, căutând studii relevante publicate până în aprilie 2020 și au fost găsite 19 astfel de articole.

Consumul ridicat de alimente prăjite, corelat cu riscul crescut de boli de inimă

Echipa de cercetare a colectat date din 17 dintre aceste studii, implicând 562.445 de participanți și 36.727 evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, pentru a evalua riscul bolilor cardiovasculare. Datele extrase au fost suficiente pentru a evalua legătura potențială dintre consumul de alimente prăjite și decesele cauzate de bolile cardiovasculare și orice cauză.

Analiza a arătat că atunci când cea mai mică dintre categoriile de consum săptămânal de alimente prăjite a fost comparată cu cea mai mare, Persoanele care au consumat alimente prăjite au avut adesea un risc cu 28% mai mare de evenimente cardiovasculare majore, un risc cu 22% mai mare de boală coronariană și un risc cu 37% mai mare de insuficiență cardiacă.

Aceste corelații s-au menținut adevărate atunci când au fost stratificate prin diferite caracteristici ale studiului și ale participanților. În plus, există o asociere liniară între consumul de alimente prăjite și evenimente cardiovasculare majore, boli coronariene și insuficiență cardiacă. Aceste riscuri au crescut semnificativ cu 3%, 2% și respectiv 12% pentru fiecare porție suplimentară (114g) de alimente prăjite consumate în fiecare săptămână.

Mai multe studii au inclus un singur tip de prăjire, cum ar fi pește prăjit sau cartofi prăjiți, mai degrabă decât consumul total de prăjire. Cercetătorii subliniază faptul că alimentele prăjite pot influența dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar există mai multe explicații posibile.

Alimentele prăjite măresc aportul de energie prin conținutul lor de grăsimi și generează acizi grași trans nocivi din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea pentru a le găti. Prăjirea crește, de asemenea, producția de substanțe chimice implicate în răspunsul inflamator al organismului, în timp ce alimentele precum puiul prăjit și cartofii prăjiți sunt în general bogate în sare adăugată și adesea însoțite de băuturi cu zahăr, mai ales atunci când sunt servite în restaurantele de tip fast-food, dar nu numai.

Prăjită De Raţă, Bucatarie, Fry, Gratar, Fried

De ce nu sunt recomandate alimentele prăjite pentru consumul frecvent?

Sunt multe motive:

Sunt extrem de bogate în calorii și contribuie la obezitate

Când mâncarea este prajit in ulei, pierd apă și absorb grăsimea, ceea ce le crește semnificativ conținutul caloric. De exemplu, un cartof fiert de 100g are aproximativ 87 de calorii și 0 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate de cartofi prăjiți are 319 de calorii și 17g de grăsimi. Grăsimile trans din alimentele prăjite pot juca un rol important în creșterea în greutate, deoarece pot afecta hormonii care reglează apetitul și depozitarea grăsimilor.

Formă de grăsimi trans nesănătoase

Grăsimile trans² sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă, cancer, diabet și obezitate. Când uleiurile sunt încălzite la temperaturi ridicate, cum ar fi în timpul prăjirii, conținutul lor de grăsimi trans crește. În plus, de fiecare dată când un ulei este refolosit pentru prăjire, conținutul său de grăsimi trans crește.

Poate conține acrilamidă

Acrilamida este o substanță toxică și se poate forma în alimente atunci când gătiți la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea adâncă. Alimentele cu amidon, cum ar fi cartofii prăjiți, au în general niveluri mai ridicate de acrilamidă, ceea ce ar putea crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de rinichi sau ovarian.

Cresc riscul de boli

Consumul de alimente prăjite poate contribui la hipertensiune arterială și obezitate, precum și la scăderea colesterolului bun HDL, care sunt factori de risc pentru bolile de inimă. De exemplu, femeile care au consumat una sau mai multe porții de pește prăjit pe săptămână au un risc cu 48% mai mare de insuficiență cardiacă decât cele care au consumat 1-3 pe lună. În plus, o dietă bogată în alimente prăjite a fost asociată cu un risc semnificativ mai mare de atac de cord.

Consumul poate duce la diabetul de tip 2

Unele studii au arătat că consumul de alimente prăjite³ crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Alte studii au arătat că persoanele care au consumat 4-6 porții de alimente prăjite pe săptămână au fost cu 39% mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, comparativ cu cei care consumă mai puțin mai mult de o porție pe săptămână.

Ce alternative mai sănătoase există pentru prăjirea într-o baie de ulei?

Pasionații de prăjire care nu doresc să compromită gustul pot alege metode alternative de gătit. Pentru a nu dăuna sănătății, alimentele pot fi preparate prin metode precum coacerea sau prăjirea într-o friteuză cu aer cald.

Gătirea alimentelor în cuptor la o temperatură foarte ridicată, cum ar fi 230 ° C, permite alimentelor să devină crocante folosind foarte puțin sau deloc ulei: de exemplu, doar o lingură de ulei poate fi așezată pe o foaie de copt. Se amestecă bine feliile de cartof. În plus, ierburile și condimentele care pot fi adăugate în tavă dau și mai multă aromă preparatelor.

O puteți prăji și într-o friteuză cu aer cald. Acest aparat funcționează circulând aer extrem de cald în jurul alimentelor. Astfel, devin crocante la exterior și moi la interior, la fel ca alimentele prăjite tradiționale, dar folosind cu 70-80% mai puțin ulei. Alimentele prăjite în prăjitorul de aer au un conținut scăzut de grăsimi, calorii și compuși potențial nocivi care se găsesc în alimentele tradiționale prăjite. Așadar, dacă o persoană dorește să reducă consumul de grăsimi fără a renunța complet la alimentele prăjite, trecerea la gătitul cu frigider cu aer cald poate fi o alegere bună.

Bibliografie:
BMJ – Consumul de alimente prăjite și riscul de boli cardiovasculare și mortalitate totală: o metaanaliză a studiilor observaționale
https://heart.bmj.com/content/early/2021/01/07/heartjnl-2020-317883
1. Studiul „Consumul de alimente prăjite și riscul de boli cardiovasculare și mortalitate din toate cauzele: o meta-analiză a studiilor observaționale”, publicat în Heart (2021). DOI: 10.1136 / heartjnl-2020-317883, autori: Pei Qin și colab.
Pub Med – Efectele acizilor grași trans
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9322581/
2. Studiul „Efectele acizilor grași trans asupra sănătății”, publicat în Am J Clin Nutr. Octombrie 1997; 66 (4 Suppl): 1006S-1010S. doi: 10.1093 / ajcn / 66.4.1006S, autori: A. Ascherio, WC Willett
Pub Med – Consumul de fast-food occidental și riscul cardiometabolic într-o țară din est
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22753304/
3. Studiul „Luarea unui fast-food în stil occidental și a riscului cardiometabolic într-o țară din est”, publicat în Circulation. 10 iulie 2012; 126 (2): 182-8. doi: 10.1161 / CIRCULATIONAHA.111.084004. Publicație online 2 iulie 2012, autor: Andrew O Odegaard și colab.Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *