Alimentele din soia se consumă de secole în ţările asiatice. În Europa de azi, ele sunt considerate de către vegetarieni înlocuitoare ale cărnii.

Pentru că sunt un substituent al produselor din carne, de cele mai multe ori le găsim în magazine sub formă de pateuri vegetale, cârnaţi de soia, chiftele de soia, cubuleţe de soia, asemănătoare la gust cu carnea de vită, sau tocătură de soia. De asemenea, pe piaţă exista şi o mare varietate de creme, înlocuitori de iaurt, lapte sau brânzeturi.

Unii specialişti consideră că efectele combinate ale reducerii consumului de carne şi creşterea consumului de boabe de soia scade semnificativ riscul apariţiei cancerului gastric şi bolilor cardiovasculare, dar şi al creşterii nivelului colesterolului.

Un produs special din soia este miso, o pastă din boabe de soia fermentate. Miso se mai poate prepara din boabe de soia gătite şi amestecate cu orez, orz sau chiar cu boabe de soia fermentate. Amestecul este lăsat în continuare la fermentat, până când se formează o pastă groasă, foarte hrănitoare. De asemenea, miso conţine probiotice şi un nivel ridicat de vitamine şi minerale.

Un alt produs foarte hrănitor este laptele din soia, care se prepară prin înmuierea, coacerea şi fermentarea boabelor de soia. Procesul de rafinare continuă apoi cu adăugarea de îndulcitori, ulei, arome şi sare. De cele mai multe ori, acestui tip de lapte i se adaugă calciu şi poate fi transformat în brânză tofu.

Sursa foto Wikipedia

Tofu, sau brânza din laptele de soia, se prepară prin coagularea acestuia, eliminarea zerului şi presarea produsului finit. Brânza obţinută este foarte absorbantă şi preia aromele celorlalte ingrediente alături de care este gătită.

Japonezii nu consumă tofu în cantităţi mari, ci mănâncă mici bucăţele alături de orez şi legume, pentru a-şi asigura sursa principală de energie. Acest amestec este foarte important, deoarece se crede că soia conţine o substanţă ce reduce funcţia glandei tiroide, în timp ce algele de mare, bogate în iod, stimulează activitatea acesteia.

Brânza tofu şi laptele de soia sunt înlocuitori ideali pentru cei cu intoleranţă la lactoză.

Consumate moderat, alimentele din soia reprezintă o alegere sănătoasă. Specialiştii recomandă 1-2 porţii de produse din soia pe zi, însă doar dacă sunt alese cu atenţie, fără să conţină aditivi nocivi. O porţie înseamnă o jumătate de cană de tofu sau o cană cu lapte de soia. Produsele nu trebuie să fie din soia procesată, ci din boabe integrale, aşa că citeşte cu atenţie lista de ingrediente.

Spread the love

Tags