Alergarea este un exercitiu minunat pentru minte si corp. Este o modalitate excelenta de a-ti tonifia musculatura, este un antrenament cardio grozav si reuseste intotdeauna sa ofere o stare de spirit mai buna. De asemenea, cei care alearga frecvent sustin ca, la fiecare final de alergare, isi simt mintea usurata de toate grijile acumulate pe durata zilei. Nu in ultimul rand, alergarea de doua-trei ori pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii, intareste sistemul imunitar si reduce riscul de accident vascular cerebral si de diabet de tip 2.
Cel mai important, insa, este faptul ca alergarea este grozava pentru pierderea kilogramelor in plus. Intr-o sesiune de 30 de minute de alergare, o persoana obisnuita arde in jur de 300 de calorii. Asta inseamna ca vei ajunge sa slabesti foarte mult daca alegi sa alergi de 4-5 ori pe saptamana, in special daca o faci dimineata devreme, inainte de prima masa.
Acestea fiind spuse, putem concluziona ca alergarea este fantastica pentru organism si ar trebui inclusa cat mai des in viata noastra. Dar daca vrem sa facem asta, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri.
1.Alege o pereche potrivita de pantofi sport!
Daca intentionezi sa incepi sa pierzi in greutate prin alergare, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa cumperi perechea corecta de pantofi pentru alergat. Nu trebuie sa alegi orice pereche de incaltaminte sport sau de pantofi de mers pe jos. Incaltamintea de alergare este facuta pentru a oferi siguranta in timpul functionarii, ajutand la amortizarea socurilor la calcarea brusca a terenului.
2.Incaltamintea pentru jogging trebuie inlocuita la fiecare 500 de kilometri parcursi.
Odata ce ai obtinut perechea potrivita de pantofi pentru a alerga, trebuie sa o verifici de uzura in mod regulat. Specialistii recomanda inlocuirea acesteia de fiecare data cand atingi reperul de 500 de kilometri. Aceasta limita poate fi atinsa chiar si mai devreme de 5 luni.
3.Fa-ti incalzirea inainte de a alerga.
Incalzirea de dinainte de alergare este importanta pentru corp, deoarece minimizeaza riscul de accidentare. Poti incepe cu un jogging lent si apoi prin cateva exercitii de stretching pentru lucrarea muschilor picioarelor, feselor si spatelui. Daca te incalzesti bine, vei avea mai multa energie pe durata sesiunii de alergare deoarece muschii tai vor fi mai flexibili datorita cresterii temperaturii corpului si a circulatiei sangelui.
4.Fa cateva exercitii de stretching si dupa ce termini sesiunea de alergare.
Atingerea numarului de kilometri de alergare este, cu siguranta, satisfacatoare, astfel ca de fiecare data cand ajungi in acest punct, iti vine sa te opresti de tot din miscare. Insa nu trebuie sa omiti faptul ca exercitiile de stretching de dupa alergare sunt la fel de importante precum cele de dinainte, deoarece previn aparitia febrei musculare.
5.Efectueaza alte tipuri de exercitii fizice in zilele in care nu alergi.
Aminteste-ti ca trebuie sa iti antrenezi corpul constant prin exercitii fizice pentru a-i stimula rezistenta, forta si mobilitatea. Efectuarea exercitiilor cu greutati si de tip pilates sunt cele mai recomandate deoarece te vor ajuta sa dai un randament mai bun in timpul alergarii si, in plus, ajuta si ele la pierderea in greutate si la tonifierea musculaturii.