Iată scoopul: ceea ce mănânci îți afectează scaunul. O dietă bogată în fibre, adică o mulțime de fructe și legume, vă va menține regulat, în timp ce o dietă săracă în fibre, constând în principal din carne și lactate, vă va susține probabil intestinele.

Practic, ceea ce introduceți are un efect direct asupra a ceea ce împingeți, ceea ce vă poate face să încercați o nouă dietă să vă simțiți ca un pariu pentru intestin. Este greu de văzut dacă acel nou plan la modă de slăbire pe care toată lumea îl încurajează să continuați vă va lăsa în imposibilitatea de a face treaba mare zile întregi sau, mai rău, alergând la toaletă la fiecare cinci minute.

De aceea, am cerut nutriționiștilor să explice modul în care 7 dintre cele mai populare planuri dietetice de astăzi, cum ar fi keto, paleo și postul intermitent, vor afecta probabil frecvența cu care mergi pe locul doi. Iată cum au spart totul.

Dieta mediteraneana

Dintre toate dietele de pe această listă, dieta mediteraneană este cea care oferă cele mai bune beneficii intestinale, Cynthia Sass, RD, Sănătate editor de nutriție care contribuie, spune Sănătate. „Mulți dintre clienții mei care adoptă o dietă mediteraneană sănătoasă, bazată pe alimente întregi, își pot stabili practic ceasurile prin mișcările intestinului”, spune Sass.

Acest lucru se datorează faptului că dieta include o gamă de alimente pe bază de plante, inclusiv legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase și multe altele. explică ea. „Fibra naturală este ca un antrenament de forță pentru mușchiul tractului gastro-intestinal”, spune ea, „și tinde să răspundă cu mișcări intestinale regulate și sănătoase”.

Keto

Sass spune că dieta ketogenică, cunoscută și sub numele de ceto, poate provoca constipație, deoarece „are un conținut scăzut de fibre și poate avea un conținut ridicat de grăsimi și proteine ​​animale, care sunt ușor de digerat.” Adepții keto pot consuma doar 4% până la 5% din caloriile zilnice din carbohidrați, ceea ce face „foarte dificilă atingerea zilnică a minimului de 25 de grame de fibre recomandate”, explică ea.

Dacă sunteți dispus să continuați keto, Sass vă recomandă să încorporați în planurile zilnice de masă alimente bogate în fibre, prietenoase cu ceto, cum ar fi avocado, nuci, fructe de pădure și legume cu conținut scăzut de carbohidrați (gândiți-vă: broccoli și kale). De asemenea, ați putea opta pentru a face o versiune modificată a ceto-ului, care să permită un pic mai mulți carbohidrați și puțin mai puțină grăsime.

Întreg 30

Dacă sunteți obișnuiți să mâncați o dietă tradițională americană cu conținut scăzut de fibre (adică nu multe fructe, legume și cereale integrale și mult zahăr și carbohidrați prelucrați), trecerea la această dietă bogată în legume poate declanșa diaree, Julie Upton, RD, spune Sănătate. „Diareea nu este o amenințare pentru sănătate, iar tractul gastro-intestinal se va obișnui cu un conținut mai ridicat de fibre în timp”, explică Upton. Sass subliniază totuși că dacă tu sunteți obișnuiți să mâncați o dietă bogată în fibre, apoi să tăiați leguminoasele (cum ar fi fasolea, linte și naut) și cerealele integrale pot încetini digestia.

Un alt lucru de reținut: Whole30 este, de asemenea, fără lactate, ceea ce înseamnă că „sănătatea digestivă poate depinde de modul în care corpul tău reacționa la lactatele pe care le consumai”, spune Sass. De exemplu, dacă aveți intoleranță la lactoză sau aveți o sensibilitate la lactate, întreruperea acesteia poate rezolva diareea sau constipația.

Paleo

Din nou, modul în care Paleo vă afectează scaunul va depinde de cum era dieta dvs. înainte de a începe acest plan de dietă. „Dacă mergeți la Paleo, creșteți semnificativ aportul de legume și fructe de pădure, poate duce la un scaun mai sănătos”, spune Sass. Pe de altă parte, deoarece Paleo elimină boabele și leguminoasele, ar putea încetini digestia dacă sunteți deja obișnuiți să mâncați multe fibre. Upton recomandă să beți multă apă și să mâncați fructe și legume care nu conțin amidon pentru a ajuta la mișcarea lucrurilor.

Vegetarian

Există diferite moduri de a practica veganismul. „O dietă vegană poate fi încărcată cu junk food vegan, zahăr rafinat și carbohidrați prelucrați cu puține legume și alimente integrale”, spune Sass, ceea ce îl face o rețetă pentru constipație. „Dar o dietă vegană sănătoasă, care include o mulțime de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase, poate crea un scaun incredibil de sănătos.”

Post intermitent

Majoritatea oamenilor care încearcă postul intermitent nu văd prea multe schimbări în scaunul lor, spune Upton. Cu toate acestea, unii oameni spun că merg mai rar. “Nu e o problema. Atâta timp cât mișcările intestinale sunt consistente – o dată pe zi sau de două ori pe zi – nu există motive să vă faceți griji dacă mergeți mai puțin frecvent ”, spune ea.

Nu uitați, totuși, trebuie să fiți conștienți de ceea ce mâncați, chiar dacă posti o parte din zi. Dacă mănânci o dietă bogată în produse, bogată în fibre, postul intermitent ar trebui să fie o briză pentru intestinele tale.

Fără gluten

Aceasta este o altă dietă care poate merge în două feluri. Alimentele care conțin gluten, cum ar fi pâinea, cojile și pastele, pot fi înlocuite cu versiuni realizate cu boabe fără gluten, cum ar fi orezul alb, care sunt la fel de procesate ”, spune Sass. Prea mulți carbohidrați prelucrați vă vor lăsa probabil constipat, dar există și un alt mod mai prietenos cu intestinele de a deveni fără gluten. „Pot fi, de asemenea, înlocuite cu alimente întregi, cum ar fi cartofii dulci, fasolea, linte, quinoa, orezul brun și altele bogate în fibre”, explică ea.

Concluzie: Consumul de alimente întregi, pe bază de plante în fiecare zi, este secretul pentru a rămâne regulat.

Spread the love