Veganism, cu totii am auzit acest cuvant, fie de la persoane pe care le cunoastem, fie de la un membru al familiei, fie din media. Este acolo, ascuns, dat cu o frecventa tot mai mare.

S-ar putea sa te intrebi ce este, mai exact, un vegan? Ce inseamna? Este o noua religie oculta care incearca sa preia lumea?

Stim despre vegetarieni, au fost intotdeauna in jur, acele persoane ciudate care refuza sa manance carne de pui, porc, vita sau chiar peste, pentru ca sunt iubitori de animale sau sunt impotriva violentei… Atunci ce este un vegan?

Ei bine veganul este acea persoana care nu foloseste si nu mananca nimic care provine de la un animal. Astfel, aceasta persoana nu foloseste piele si blana in imbracaminte, incaltaminte sau accesorii si nu mananca niciun fel de carne, lapte, oua, miere si asa mai departe.

Toate acestea pot fi vazute ca o decizie radicala, pentru ca daca elimini toate aceste produse, atunci ce mananci sau ce porti?

Este dificil sa nu vedem in viitor ceva ce pana acum am folosit toata viata noastra. Cum poate fi o farfurie de mancare completa fara o bucata de carne? Ce mananca o persoana vegana? Ne vom imbolnavi sau vom slabi prea mult daca incercam sa mancam doar legume si fructe?

De ce atat de muti oameni trec la acest mod de viata? Iata trei dintre cele mai frecvente si importante motive:

1.Pentru sanatate. Pentru majoritatea veganilor, sanatatea este principalul motiv pentru care trec la aceasta dieta. Fie ca este vorba de excesul de greutate, de problemele de sange, de tensiunea arteriala crescuta sau de simplul fapt ca se simt obositi tot timpul sau au probleme cu tenul, imbunatatirea sanatatii lor ii determina pe acestia sa incerce acest mod aparent radical de a manca.

Exista, bineinteles, cateva motive stiintifice in spatele credintei ca o dieta bazata pe plante te va ajuta sa iti intaresti sanatatea. Nu este un secret faptul ca obezitatea, diabetul, problemele cardiovasculare si chiar ratele de cancer sunt in continua crestere.

Exista studii care arata ca felul in care mancam ne face sa ne simtit tot mai rau. Prin urmare, este evident nevoie de o schimbare.

Dar este veganismul calea care ne duce catre o sanatate mai buna?

Chiar si ADA (American Diabetes Association) a inceput sa observe ca exista ceva benefic legat de dieta vegana. Pe pagina lor web se recunoaste ca o dieta vegana cu continut scazut de grasimi este la fel de buna ca dieta recomandata pentru imbunatatirea glicemiei si lipidelor la diabeticii de tip 2. De asemenea, acest mod de a manca s-a dovedit a fi extrem de eficient in slabire, in scaderea nivelului de colesterol si chiar in tratarea aterosclerozei.

2.Pentru planeta. Un alt motiv care devine in curand unul dintre cele mai importante este de a evita imbolnavirea planetei. Cu totii am observat schimbarile de temperatura nebune care au avut loc in ultimii ani. Fiecare vara aduce un nou val de caldura si mai mare decat cel precedent. Sezoanele s-au schimbat, incalzirea globala a devenit un real pericol, iar defrisarile se produc tot mai frecvent.

Unele dintre principalele cauze ale acestor schimbari sunt agricultura, infrastructura si, desigur, dezvoltarea urbana si industria.

Comparand o masa facuta din rosii, orez si carne de porc cu o alta facuta din faina de cartofi, morcovi si mazare uscata, ajungem la concluzia ca prima dintre ele are emisii de gaze cu efect de sera de noua ori mai mari decat cea de-a doua.

Si sa nu ignoram utilizarea antimicrobilor in cresterea animalelor. Suprasolicitarea acestor substante ne pune in pericol sa ne infectam cu bacterii din ce in ce mai rezistente si sa nu ne mai putem trata cu antibiotice. S-ar putea sa crezi ca aceste medicamente, fiind facute pentru animale, nu ne vor afecta. Dar aminteste-ti! Impartasim o planeta, iar acest lucru inseamna ca impartasim aproape tot, inclusiv bolile.

3.Pentru animale. In cele din urma, cel mai mare motiv, cel la care se gandeste majoritatea oamenilor: viata animalelor.

In ultimul timp au aparut tot mai multe videoclipuri de la abatoare in mass-media, precum si documentare care arata modul crud in care sunt ucise animalele pentru a ajunge pe farfuriile noastre. Acest lucru nu este ceva nou; se intampla de ani de zile.

Nivelul oroarei, suferintei si abuzului la care sunt supuse aceste animale exista de zeci de ani.

Sigur, dieta bazata pe plante nu reprezinta rezolvarea tuturor acestor probleme. Dar orice actiune mica are importanta, iar toate alegerile noastre zilnice au un impact. Deci, daca putem ajuta planeta si animalele, am putea imbunatati viitorul.

Spread the love